BIST 10.320
DOLAR 32,26
EURO 35,07
ALTIN 2.465,56
HABER /  GÜNCEL

Yunan liderler halen anlaşamadı

AB ve IMF'nin 130 milyar euroluk mali yardımına şart koşulan ek kemer sıkma önlemleri üzerinde Yunanistan'ın koalisyon liderleri hala anlaşamadı. Başbakan Papadimos, müzakerelere bugün devam edileceğini söylüyor.

Abone ol

Yunanistan'da koalisyon ortaklarının yeni kemer sıkma önlemleri üzerindeki görüşmelerinde liderlerin halen geriye kalan tek bir konuda anlaşamadığı bildiriliyor.

Başbakan Lukas Papadimos liderliğindeki ulusal birlik hükümetinde yer alan partilerin genel başkanları dün gece yedi saat boyunca pazarlık masasındaydı.

Papadimos'un makamından yapılan yazılı açıklamada, halen uzlaşma sağlanamayan konunun ne olduğu belirtilmedi, fakat muhabirler emeklilik maaşlarında önerilen ek kesintilerin anlaşma önündeki engeli oluşturduğunu bildiriyorlar.

Papadimos'un makamı, euro bölgesi maliye bakanlarının bugünkü toplantısından önce Yunanistan'daki koalisyon liderlerinin anlaşmaya varabilmesi için görüşmelere devam edileceğini açıkladı.

Yunanistan'dan, Avrupa Birliği ve IMF'nin vaadettiği 130 milyar euro'luk ikinci kurtarma kredisini alabilmesi için, bugüne kadar uygulamaya soktuğu kemer sıkma önlemlerine yenilerini eklemesi isteniyor.

Başbakan Papadimos ile AB ve IMF yetkililerinin son rötuşlarını yaptıkları tartışmalı kemer sıkma programının taslak metninde, asgari ücrette yüzde 20'lik kesinti yapılması, emekli maaşlarında indirime gidilmesi ve 15 bin kamu çalışanının işten çıkartılması öngörülüyor.

Yeni kemer sıkma önlemleri kamuoyunda tepkiyle karşılanıyor. Yunan parlamentosu önündeki bir eylemde göstericiler Alman bayrağını ateşe verdi.

Yunanistan, Mart ayında uluslararası piyasalara borç ödemesi yapmakla yükümlü. Şayet AB ve IMF destekli yardım dilimini alamazsa, iflas bayrağını çekmekten başka çaresi kalmayacağı düşünülüyor.

Yunanistan'a verilmesi öngörülen 130 milyar Euroluk kurtarma paketi kapsamında, özel yatırımcılar ve Yunan hükümeti arasında Atina'nın borcunun yüzde 70 oranında silinmesini öngören müzakereler de yürütülüyor.