BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,77
ALTIN 2.433,54
HABER /  DÜNYA

Yunan Bakan'dan AB'ye soğuk duş!

Syriza iktidarının Maliye Bakanı Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF ile işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.

Abone ol

Yunanistan’ın çiçeği burnunda Maliye Bakanı Yanis Varufakis, ülkeye mali yardımda bulunan troykayla (Avrupa Birliği, Avrupa Merkez Bankası ve IMF) işbirliği yapmayacaklarını açıkladı.

Varufakis ile AB yetkilisi Jeroen Dijsselbloem arasındaki gerginlik fotoğraf karelerine de yansıdı.

Varufakis’in ilk kez bir araya geldiği Avro Bölgesi maliye bakanlarını temsil eden Eurogroup Başkanı Dijsselbloem’la görüşmesi soğuk bir havada geçti.

Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Varufakis, “Troykanın uygulamayı hedeflediği programı Avrupa karşıtı buluyoruz. Karşı karşıya olduğumuz bu oluşumun Avrupa Parlamentosu’na göre hiçbir meşruiyeti bulunmuyor. Biz de onunla işbirliğine girmeyi planlamıyoruz” dedi.

Varufakis, Atina’nın ekonomiyi daha rekabetçi hale getirecek ve bütçe dengesini sağlayacak reformları uygulamayı hedeflediğini belirterek ‘kendini besleyen bir kriz’ veya sürdürülebilir olmayan borçları kabul edemeyeceklerini de ekledi.

Yunan bakan bu bağlamda 240 milyor avroluk kurtarma paketinin uzatılmasını ve yabancı gözlemcilerlece teftiş edilmesini izin vermeyeceklerini de söyledi.

‘Tek taraflı adımlar atmayın’ uyarısı

Dijsselbloem ise Yunanistan’ın Avro Bölgesi’yle arasındaki anlaşmalara saygılı olmasını ve tek taraflı adımlar atmamasını istediklerini belirtti.

El sıkma krizi

Gergin basın toplantısının ardından Varufakis’in rahatlığı kadar ikili arasındaki gerginlik de dikkat çekti. Varufakis’in uzattığı eli Dijsselbloem zoraki sıktı.