BIST 10.083
DOLAR 32,37
EURO 34,78
ALTIN 2.438,72
HABER /  POLİTİKA

YSK’yı kurtarma Formülü

CHP, YSK’nın İçişleri Bakanlığı ile yaptığı adrese dayalı nüfus sayımına ilişkin protokolün iptali için Danıştay’a dava açıyor. CHP’nin istediği olursa, eski listelere göre seçim yapılacak.

Abone ol

ZÜBEYİR KINDIRA
İNTERNETHABER

ANKARA- CHP, Sabih Kanadoğlu’nun öne sürdüğü İçişleri Bakanlığı ile Yüksek Seçim Kurulu arasında yapılan ve nüfus sayımının ve seçmen listelerinin adres kayıt sistemi ile yapılmasını öngören protokolün iptali için dava açılabileceği formülü, hayata geçiyor. CHP bu protokolün YSK’nın yetki devri olduğu iddiasıyla Danıştay’a dava açıyor.

CHP’nin açacağı dava bugün yapılan YSK toplantısında alınacak kararlara endeksli. Tartışılan seçmen listelerinin seçimlerin iptaline kadar ulaşacak sonuçlar doğuracağı iddiasında olan CHP, bu protokolün iptalini isteyecek. Danıştay protokolün iptali yönünde karar verirse, bu takdirde adrese dayılı olarak kayda alınan nüfus sayımı ve seçmen listesi geçerliliğini yitirecek.

CHP, bu taktirde seçimlerin ötelenmesine gerek olmadığını, mevcut seçim takvimi yürürken referandumda kullanılan eski seçmen listesinin muhtarlıklar eliyle güncelleştirilmesinin yapılabileceğini de düşünüyor. Bu takdirde seçmen listeleri güncellenecek ve eski seçmen listelerine göre seçim yapılacak. Adrese dayalı nüfus ve seçmen belirleme sistemi ise aksaklıkları ve hukuki eksiklikleri giderildikten sonra sonraki seçimlerde kullanılabilecek.