BIST 10.169
DOLAR 32,37
EURO 34,72
ALTIN 2.400,26
HABER /  DÜNYA

YPG'nin bölgedeki hedefi Türkmenler

Suriye’nin Tel Abyad ilçesi ve çevresinde IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar sürüyor. Türkmenler, YPG komutanları tarafından köylerini boşaltmaları yönünde tehdit edildiklerini savunuyor.

Abone ol
Tel Abyad ve çevresindeki IŞİD ile YPG arasındaki çatışmalar sürüyor. Suriye'de Eser rejimine karşı ayaklanmada muhalifler tarafında yer alan Türkmenler ise bu kez YPG'nin tehtidi aldında. İddialara göre YPG'li komutanlar Türkmenler'den köylerini boşaltmalarını istiyor.
 
Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesiyle sınır komşusu olan Suriye’nin Tel Abyad ilçesi ve çevresinde Beşşar Esed rejimine karşı ayaklanmanın ilk başladığı günlerde muhalif kanatta yer alan Türkmenler, YPG’nin bölgede IŞİD’e karşı ilerleyişinin devam ettiğini ve YPG komutanları tarafından köylerini boşaltmaları yönünde tehdit edildiklerini anlatıyor.

ÖNCE IŞİD ŞİMDİ DE YPG

Al Jazeera Türk’e konuşan Cephe Suvvar Tel Abyad Komutanı Doktor Ömer Dede, "Türkmen köyleri 1,5 yıldır IŞİD zulmü altındaydı. Şimdi de koalisyon uçaklarının desteğiyle ilerleyen YPG tarafından açıkca köylerimizi boşaltmamız yönünde tehdit ediliyoruz" dedi.
 
Halep Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olduğunu, Fransa’nın Lyon Üniversitesi'nde master yaptıktan sonra yeniden ülkesine döndüğünü ve savaşın başlamasıyla Tel Abyad’a bağlı Sert Köyü'nde Türkmenlerden oluşan bir grup kurarak savaşa dahil olduğunu söyleyen Türkmen komutan, şunları anlattı:
 
"Son günlerde bize açıkca köylerinizi boşaltın, yoksa yakarız diyorlar. Şu an tam hasat dönemi ve kimse köyünü, evini ve binbir emekle ektiği ekinleri YPG’ye bırakmak istemiyor. Ayrıca Türkmenlerin bu tehditleri dikkate alıp Türkiye’ye geçmesi durumunda yeniden Suriye’ye dönme ve evlerine, köylerine kavuşma şansı olacak mı, bilmiyoruz."
 
"TOPRAKLARIMIZ İÇİN SAVAŞIRIZ"
 
Sadece Tel Abyad çevresindeki köylerde halen 50 binden fazla Türkmen yaşadığını söyleyen Ömer Dede şöyle devam etti:

"Rasulayn, Derbesiye ve Kamışlı hattında şu an YPG hâkim. Irak Kürt bölgesine açılan Yarubiye kapısı da kendi kontrollerinde. Afrin ve Aynel Arap (Kobani) yine YPG’nin ilan ettiği özerk kantonlar arasında. Şu an tek sorun arada kalan ve ele geçirmek üzere oldukları Tel Abyad. Şayet Tel Abyad'da hakimiyet sağlarlarsa tek parça ve oldukça büyük bir toprak üzerinde egemenliklerini ilan edecekler. Sonraki hedefleri Cerablus ve Çobanbey üzerinden Azez’i de ele geçirip Afrin bağlantısını kurmak olacak. Sonrasında geriye sadece Suriye Kürdistanı'nı ilan etmek kalacak. Bu projenin yüzde 70’lik kısmı tamamlandı, geriye kalan kısmını ise çok fazla sorun yaşamadan tamamlayacaklarına inanıyorlar."
"Türkmenler daha önce olduğu gibi kendi kültürü ve varlığıyla yaşamak istiyor" diyen Dede, "Ancak yapay haritalara mahkûm edilmek istenirsek biz de topraklarımız için savaşmaktan kaçınmayacağız. Benimle birlikte 600’den fazla savaşçı köylerimizi korumak için hazır. İstikbalimizi tehdit eden her türlü unsura karşı sonuna kadar savaşma kararlılığındayız ve bu mücadeleyi verirken de Türkiye’nin daima yanımızda olacağına inanıyoruz".