BIST 9.525
DOLAR 32,61
EURO 34,79
ALTIN 2.493,47
GÜNCEL

Yıldırım'dan 'TİKA'yı kapatacağım' diyen İnce'ye yanıt

Başbakan Yıldırım, CHP'nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce'nin 'TİKA'yı kapatacağım' iddiasına tepki gösterdi ve FETÖ'nün yurt dışında en fazla nefret ettiği kurumun TİKA olduğunu söyledi.

AK Parti Genel Başkanvekili ve Başbakan Yıldırım, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nı (TİKA) kapatacağını vaat eden Muharrem İnce'yi hedef aldı. Partisinin Elazığ mitinginde konuşan Yıldırım, İnce'nin TİKA açıklamasıyla ilgili şunları söyledi:

"Muharrem İnce diyor ki 'Ben TİKA'yı kapatacağım.' Yahu kardeşim TİKA dediğin kuruluş FETÖ'nün en fazla nefret ettiği kuruluştur. Ne yapıyor TİKA? Tarihi kültürel mirasımızı ihya ediyor, onarıyor. Peki senin tarihine, geçmişine hiç mi saygın yok? TİKA gibi 25 ülkede bayrağımızı dalgalandıran, garip gurebaya yardım eden, Türkiye'nin tanıtımını yapan bu kuruluşu da kapatmaya mı karar verdin? Hiç merak etme, buna bu millet müsaade etmez."

ELAZIĞ'A STADYUM MÜJDESİ: Başbakan Yıldırım, "21 Haziran'da Elazığ'da stadyumun temelini atıyoruz. Stadyum üzerinden siyaset yapanlar, yalan üretenlere kötü haberim var. 21 Haziran'da ilk kazmayı vuruyoruz, hayırlı, uğurlu olsun." dedi. 

TİKA NEDİR? Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın kısaltımı olan TİKA, Türkiye’nin yurt dışındaki dış yardımlarını yapan, organize eden kurumdur. 1992 tarihinde kurulan TİKA, Sovyetler Birliği olan SSCB’nin bölünmesi sonucu birçok ülkeye yardım etmek, Türk olan ülkeler ile çeşitli bağlantılar kurmak amacıyla kurulmuştur. TİKA, Dışişleri Bakanlığı’na bağlı olarak 1999 tarihine devam etmiş ve daha sonra Başbakanlığa bağlı olarak devam etmektedir.

 TİKA’nın kurulma amacı, Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra soydaşlarımız olan diğer Türk devletlerine finansal, eğitim, ekonomi, teknoloji, sosyal ve ticari gibi daha birçok konuda yardım etmek için kurulmuştur. Birçok projeler ve yatırımlar yaparak Türk ülkelerinin gelişmesine yardımcı olmuş, kalkınmasına ve ekonomi anlamda büyümesine destek verip geliştirmiştir. Bunların en önemli örneğini Kazakistan ülkesinin gelişimi ile görebilmekteyiz. TİKA bu görevleri yaparken baştan savma yapmak yerine planlı ve programlı olarak yapmaktadır.

TİKA’NIN GÖREVLERİ NELERDİR? TİKA 1992 tarihinden bu yana 37 ülkede hizmet vermektedir. Bu ülkelerin 20’sinde Koordine Ofisleri kurmuş ve görevlerini daha yakından inceleyerek sürdürmektedir. Bu sayede 20 ülkede yaşayan TİKA çalışanları ülkelerin gelişmesinde büyük katkı sağlamaktadırlar. TİKA görevleri arasında sadece işbirliği ve yardım etmekte değildir. Bunun yanı sıra belirtilen konularda çeşitli plan ve programlar yapılarak istekler doğrultusunda geliştirmeler yapılmaktadır. Gelişmesi beklenen ülkelere özellikle finansal, ekonomi, teknoloji, eğitim ve ticari gibi çeşitli konularda planlar yapılarak daha fazla destek olmaktadır.

Sitene Ekle