BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Yıldırım'dan itfaiyecilere müjde

Bakan Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı sınavı kazanmalarına rağmen atanamayan itfaiye erlerine müjdeli haber verdi.

Abone ol

Yıldırım, itfaiyecilerin atanmasının yasal düzenleme ile sağlanacağını belirterek, “5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 52. Maddesi'nde değişiklik yapacak önerimiz TBMM’den geçti. Söz konusu değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak resmileşmesinin ardından, mağdur olan gençlerimiz başvuruda bulunarak 30 gün içerisinde atanabilecekler.” dedi.

İzmir’de düzenlenen ve 36 ülkeden 6 bakan ve 115 delegenin katıldığı Türkiye-Afrika Sivil Havacılık Konferansı’na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin açtığı sınavı kazanmalarına rağmen, Danıştay’ın, sözlü sınavı iptal etmesinin ardından atanamayan itfaiye erlerine yönelik çalışmaların sonuçlandığını açıkladı.

İş yapmayı umut eden ve her seferinde kapı yüzlerine kapanan itfaiye erleri için söz verdiklerini ifade eden Yıldırım, “Mağduriyeti mutlaka gidereceğimizi ifade etmiştik. Yasa çıkarılması gerekiyorsa yasayı da çıkaracağımızı belirtmiştik. Sorunu çözdük. 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 52. Maddesi'nde değişiklik yapıldı. Yaptığımız değişiklik ile 'itfaiye eri' kadro unvanına atanmak üzere açılmış olan sınav sonucunda, başarılı oldukları ilan edildiği halde herhangi bir sebeple atamaları yapılmamış olanların ataması yapılabilecek. Ancak bu işlemler sebebiyle dava açmış olmaları halinde davadan vazgeçmeleri, açmış oldukları dava lehlerine sonuçlananlar ise mahkeme tarafından karara bağlanmış tazminat veya geriye dönük maaş haklarından yazılı olarak feragat etmeleri kaydıyla geri alınacak. Ayrıca, atamalarda gecikmenin de önünü açtık. Söz konusu değişikliğin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlülüğe girdiği tarihten itibaren 30 gün içinde atama işlemleri tamamlanmış olacak.” diye konuştu.

“SÖZÜMÜZÜ TUTTUK, SIRA DİĞER SÖZLERİMİZDE”

Bakan Yıldırım, kanun değişikliği yapılması ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmayan atamaların yanı sıra Türkiye'nin birçok yerinde itfaiye erlerini görevlerine başlatamayan belediyelerin de atamaları yapmasının önünü açtıklarını söyledi. Yıldırım, “Evine aş götürmek isteyen, hakkıyla, alnının teriyle çalışmak isteyen gençlerimizin mağdur olmasına izin veremezdik. Gençlerimize verdiğimiz sözü yerine getirdik, onları bu haksız mağduriyetten kurtardık. Bundan sonra da İzmir’e, bu ülkeye verdiğimiz sözleri yerine getirmeye devam edeceğiz.” dedi.

DANIŞTAY YÜRÜTMEYİ DURDURMUŞTU

Büyükşehir Belediyesi, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün 12 Aralık’ta gönderdiği ‘alım yapabilirsiniz’ yazısına rağmen, yazıda bulunan açıklamaların tatmin edici ve açıklayıcı olmadığını gerekçe göstererek alımları yapmamıştı.

Belediye, atanmayan itfaiye erlerine Danıştay’ı adres göstermiş ya da yapılacak bir yasal düzenleme ile sorunun çözüleceğini anlatmıştı. Göreve başlatılmayan itfaiye erleri uzun süre belediye önünde eylemler yaparken, İzmir’e gelen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’la da görüşmüşlerdi. Bakan Yıldırım, Danıştay 12. Dairesi'nin 17 Kasım 2011 tarihinde verdiği yürütmeyi durdurma kararını takip ettiklerini belirterek, gerekli kadrolara atamaların yapılacağını söylemişti.

Yıldırım, “Kazanılmış hak varsa, o hakkın zayi olması söz konusu değil. Konu anlaşılmıştır, yapacak bir şey varsa yaparız.” demişti. Bunun üzerine Bakan Yıldırım’ın desteğiyle hazırlanan 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nun 52. Maddesi'nde değişiklik öngören kanun teklifi TBMM'den geçti.