BIST 9.998
DOLAR 32,37
EURO 34,88
ALTIN 2.404,29
HABER /  GÜNCEL

Yerli diziler reklam canavarı

AGB’nin reyting verilerine göre, prime time'da yayınlanan yapımlar arasında yerli diziler rakip tanımıyor. En çok reklamı Show, ATV ve Kanal D'deki diziler alıyor.

Abone ol

Giderek büyüyen dizi sektörü, sadece televizyon şirketlerine değil, Yeşilçam'a ve reklam piyasasına da hayat veriyor. Milyonları etkileme gücüne sahip bu yapımların maliyetleri, bölüm başına 100 bin YTL ile 300 bin YTL arasında değişiyor. MTM Medya Takip Merkezi, izleme oranının en yoğun olduğu varsayılan ‘prime time’ yayın diliminde izleyicileriyle buluşan yerli dizileri inceledi. Kasım ayı boyunca 8 genel içerikli ulusal kanal üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, bir aylık süreçte, eskisi ve yenisiyle toplam 58 farklı yerli dizi ekranlara geldi. Ay boyunca yayınlanan bölüm sayısı ise 270 oldu..

253 TV ve 1090 radyo kanalı, 821 gazetesi, yüzlerce dergisi, on binlerce çalışanı, yan sektörleri, plazaları ve çekim stüdyolarıyla devasa bir sektör haline gelen ülkemiz medyası, son on yılda kayda değer bir büyüme ve genişleme eğilimi gösterdi. Sinema teknolojisindeki gelişmeler ve bu teknolojinin dizi çekimlerine yansımaları sonucu, dizilere karşı ilgi daha da arttı. Bugün sadece 8 kanalda yeni bölümleriyle yayınlanan yerli dizi sayısı 55'i buluyor. Yapımcılar artık dizi ihracatına bile başladılar.

Aşk, aile kavgaları, hayal kırıklıkları, güç, iktidar ilişkileri gibi temalar üzerine kurulu yerli diziler, özgün senaryoların eksikliği ve reyting alamaması gibi nedenlerle birer-ikişer yayından kaldırılırken; yenilerinin çekilerek yayına hazırlanmasından da vazgeçilemiyor. TV kanallarının yapım şirketlerine ısmarladığı, çekimleri sürdürülen ve yayın için sırasını bekleyen çok sayıda dizi olduğu biliniyor.

Giderek büyüyen dizi sektörü, sadece televizyon şirketlerine değil, Yeşilçam'a ve reklam piyasasına da hayat veriyor. Milyonları etkileme gücüne sahip bu yapımların maliyetleri, bölüm başına 100 bin YTL’den 300 bin YTL’ye kadar çıkarken, bazılarının oluşturduğu ekonomik değer de milyonlarca dolara ulaşıyor.

Tek rakibi milli maçlar…

AGB’nin reyting verilerine göre, prime time’da yayınlanan yapımlar arasında yerli diziler rakip tanımıyor. Gişe rekorları kıran sinema filmleri ile yarıştırılan yerli dizilerin reytingleri, sadece milli maçların yayınlandığı gecelerde düşüyor. TV kanalları ise, milli maçların olduğu akşamlarda, dizilerin tekrarlarını yayınlayarak yeni bölümleri tehlikeye atmamayı tercih ediyorlar. AGB verilerine göre, kasım ayında yayınlanan yerli diziler arasında en yüksek reytingi alan diziler, Kurtlar Vadisi, Emret Komutanım ve Aliye oldu. 30 gecenin 20’sinde ATV, Kanal D veya Show TV’de yayınlanan bir yerli dizi, en çok izlenen yapım olarak ilk sıraya yerleşti.

MTM Medya Takip Merkezi’nin , Kasım ayında sadece ‘prime time’ saatlerini baz alarak, genel içerikli sekiz ulusal kanalda yaptığı reklam ölçümlemesine göre; kanallar, yeni, özel ve tekrar bölümlerine toplam 20 bin 136 reklam aldı. Reklama ayrılan süre ise yaklaşık 116 saate ulaştı.
Yüzmilyonlarca dolar reklam değeri yaratan yerli diziler; reklam verenin, yapımcının ve TV kanallarının en kıymetlisi olma özelliğini uzun süre koruyacak gibi görünüyor.

Reklamveren en çok Show, ATV ve Kanal D’deki dizilere reklam verdi…
MTM ’nin aynı araştırmasına göre Show TV, sadece ‘prime time’ saatlerindeki yerli dizilerde, 28 saati aşan süreyle 4.892 reklam yayınladı. ATV, 4.264 reklamla yerli dizilere en çok reklam alan kanallar arasında ikinci sıraya yerleşti. En yüksek reklam değerinin oluştuğu Kanal D ise, 3.864 reklamla en çok tercih edilen üçüncü kanal oldu. Ay boyunca 8 TV kanalının sadece prime time yayın diliminde ekrana gelen dizi sayısı, eskisi ve yenisiyle toplam 58’i buldu.

Yeni yapımlara en fazla ATV, Show ve Kanal D yer veriyor…
Yeni yapımlara en çok yer veren kanal, 13 yeni yerli diziyi izleyicileriyle buluşturan ATV oldu. En fazla yerli dizi yayınlayan diğer kanallar ise; 12 yeni diziyle Show TV, dokuz diziyle Kanal D, 7 diziyle Kanal 7, altışar dizi ile Star TV ve STV oldu.

Toplamda en fazla reklam alan diziler arasında ilk sırada 836 adet reklamla Emret Komutanım, ikinci sırada 693 reklamla Kalp Gözü, üçüncü sırada 679 reklamla Hırsız-Polis yer aldı.

Bölüm başına en fazla reklamı ise, her her bölüme ortalama 137 reklam alan Kurtlar Vadisi oldu.

Reklamveren en çok yeni bölümlere ilgi göstererek toplam 15.330 reklam verdi. Dizilerin tekrar bölümleri 3.530, özel bölümleri ise 1.276 adet reklam aldı. Hafta sonu sakinleşen dizi trafiği, pazartesi gününden itibaren yoğunlaşarak devam ederken, yerli diziye rastlamadan bir kanaldan diğerine geçmek mümkün olmadı.