BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Bakan Aksu polise sahip çıktı

Yaptığı kazanın ardından 300 milyara mahkum olan polis memuruna İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu sahip çıktı. Aksu, zararın Hazine tarafından karşılanmasını istedi.

Abone ol

Batman Emniyet Müdürlüğü'ne ait zırhlı makam aracılığıyla trafik kazası yapan polis memuru Muhammet Alıncak'a kaza masraflarının yüklenmesi aileyi aileyi tam anlamıyla perişan etmişti.

Olayın ardından devreye giren İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 02/09/2005 5148 sayılı yazıyla Maliye Bakanlığı'na yazdığı bir yazıyla, masrafların Hazine tarafından ödenmesini istediği ortaya çıktı. Sitemize özel bir açıklama yapan İçişleri Bakanlığı Basın Müşavirliği, Bakan Abdülkadir Aksu'nun yazdığı yazıyla Maliye Bakanlığı'ndan 'rücu davasından vazgeçilmesi'ni istediğini belirtti.

İşte Bakan Aksu'nun İçişleri Bakanlığı Hukuk Muşavirliği kanalıyla Maliye Bakanlı Baş Hukuk Müşavirliği ve Mahekemat Genel Müdürlüğü'ne yazdırdığı yazı:

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
Hukuk Müşavirliği

Konu: Rücu davasından vazgeçilmesi

MALİYE BAKANLIĞI'NA
(Baş Hukuk Müşavirliği ve Muhakemat Genel Müdürlüğü)

Batman Emniyet Müdürlüğü adına kayıtlı makam hizmetlerinde kullanılmakta olan 72 A 0056 sayılı BMW marka zırhlı aracın 23.01.2004 tarihinde Diyarbakır İlinden Batman İline gelirken Bismil İlçesi Traktörcüler Kavşağında meydana gelen yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası soncunda "aracın tamiratı yapılmayacak şekilde hasar gördüğü" ve kaza yapan aracın sürücüsü polis memuru Muhammet ALINCAK aleyhinde tdedbisizlik ve dikkatsizlik sonucu yaralanmalya sebebiyet vermek suçundan dolayı Bismil Asliye Ceza Mahkemesinin 2004/227 sayılı esasına kayden dava açıldığı ve yargılama sonucunda polis memurunun 5/8 oranında kusurlu bulunduğu ve kararın temyiz edilmeyeek kesinleştiği anlaşılmıştır.

Konu ile ilgili olarak Batman Muhakemat Müdürlüğünce Bakanlığımıza gönderilen 04.07.2005 tarih ve 71 sayılı yazıda; polis memuru Muhammet ALINCAK aleyhine açılan tazminat davasına esas olmak üzere Bakanlığımızın uğradığı zararın ayrı ayrı kalemler halinde ve meblağları da belirtilerek toplam zarar miktarını bildirilmesi istenilmiştir.

Ancak, bahse konu trafik kazasının bir görevin ifası esnasında görevin sebep ve tesiri ile meydana gelidği açıktır. Bu tür kazalarda meydana gelen hazine zararının sürücülerden kusurları nispetinde rücuen tahsili yoluna gidilmesi halinde yürütülmekte olan iç güvenlik ve asayiş hizmetlerininn olumsuz etkileneceği gibi ulaşım hizmetlerinde istihdam edilecek pesonel temininde de güçlük çekileceği ve Emniyet Teşkilatı mensuplarının moral ve motivasyonunun olumsuz etkileyeceği şüphesizdir.

Ayrıca adı geçen polis memurunun mal varlığının incelenmesinde; herhangi bir menkul veya gayri menkulüne rastlanmamış olup, maaşından başka gelirinin olmadığı anlaşılmıştır. Bu itibarla açılacak olan rücu davası sonunda mahkemece hükmedilebilecek hazine alacağının tahsilinin mümkün olmadığı değerlendirilmektedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere memurun mali sorumluluğunu gündeme getiren kazanın bir görevin ifası esnasında meydana geldiği ve adı geçenin ödeme gücünün bulunmadığı anlaşıldığından.

4353 sayılı yasa uyarınca Polis Memuru Muhammet ALINCAK aleyhine açılacak rücuen tazminat davasından vazgeçilerek zararın Hazine üzerinde bırakılmasını karar verilmesini arz ederim.

Abdülkadir AKSU
İçişleri Bakanı

Ayrıca İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Maliye Bakanlığı'na yazdığı yazının yanısıra Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Batman Valiliği'ne yazdığı yazıyla, bu yazının sonucunun beklenilmesi ve işlemin yazı cevabı gelinceye kadar durdurulmasını Batman Valiliği Muhakemat Müdürlüğü'nden talep etti.

KANAYAN YARA

Edinilen bilgiye göre Bütçe Kanunu çerçevesinde kamu araçları Kasko sigortası yapılamıyor. Bu nedenle kamuda çalışan birçok araç şoförü kaza sonrası büyük mağduriyetler yaşıyorlar. Bu haber üzerine sitemizi arayan birçok kamu çalışanı mağduriyetlerini bildirirerek bunun Bütçe Kanunu'yla çözümlenmesini istedi.