BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  GÜNCEL

Yeni vali Erdoğan'ın belalısı çıktı

Şemdinli olaylarından sonra Hakkâri Valiliği'ne atanan Nasuhbeyoğlu'nun hükümete yakın olduğu konusunda ciddi şüpheler var.

Abone ol

Şemdinli olaylarından sonra Hakkâri Valiliği'ne yapılacak atama hükümet açısından büyük bir önem arz ediyordu. Hakkâri'de duruma hâkim olacak, halkla yeniden güven köprülerini kuracak genç ve enerjik bir valiydi aranan...

Ve aranan kan Tokat'ta bulundu. Tokat Valisi Ayhan Nasuhbeyoğlu, Hakkâri'ye kaydırıldı. Bu atamadan sonra valinin hükümete yakın bir isim olduğu söylentileri de ortalığa yayıldı.

Peki, gerçekten öyle mi?

Ordu 1952 doğumlu, Mülkiye'yi 1977 yılında bitiren Nasuhbeyoğlu, Ardahan, Sinop, Giresun ve Tokat'ta valilik yapmış, Beytüşşebab Kaymakamlığı görevinde bulunmuş, TBMM'nin Güneydoğu araştırma komisyonlarında danışman olarak çalışmış.

Ecevit'in bürokratı

Ancak kariyerindeki çok önemli bir ayrıntı nedense gözlerden kaçıyor. Nasuhbeyoğlu, Bülent Ecevit'in başbakanlığındaki koalisyon hükümeti sırasında ANAP'lı Rüşdü Kâzım Yücelen'in içişleri bakanlığı döneminde, bakanlığın Teftiş Kurulu Başkanlığını da yapmış.
Teftiş Kurulu Başkanı, bakanlıktaki bütün usulsüzlük, yolsuzluk ve hukuk dışı işleri soruşturmakla görevli müfettişlerin başında olan kişi.
Aynı dönem Recep Tayyip Erdoğan'ın belediye başkanlığı dönemindeki dosyalarının büyüteç altına yatırıldığı bir zaman kesitine de işaret ediyor.
Ankara Bürosu'ndan arkadaşımız Tolga Şardan'ın tespitine göre, Nasuhbeyoğlu, bu görevi sırasında Erdoğan'ı ilgilendiren önemli soruşturma ve teftiş çalışmalarında kilit bir rol oynamış.
Örneğin, Mülkiye Başmüfettişi Candan Eren'in Erdoğan'la ilgili hazırladığı 400 sayfalık rapor ve 40 klasöre yakın ekleri bulunan "Albayrak Dosyası" İstanbul DGM Başsavcılığı'na gönderildiği sırada kurul başkanı Nasuhbeyoğlu imiş.

Albayrak soruşturması

Albayrak soruşturması devam ederken Erdoğan ve Gürtuna dönemi için özel teftiş yapılması amacıyla 5 kişilik özel müfettiş grubunun görev onayını İstanbul'a gönderen bürokrat yine Nasuhbeyoğlu'ndan başkası değil.

Zaten AKP hükümeti kasım 2002'de kurulunca İçişleri Bakanlığı'ndaki ilk tasarruflardan biri, Nasuhbeyoğlu'nu Teftiş Kurulu Başkanlığından alınıp, Giresun Valisi yapılması olmuş.

Nasuhbeyoğlu, ardından Tokat'a gönderilmiş. Bu durumun ışığında şimdi şu soru yanıt bekliyor: Nasuhbeyoğlu'nun yeni görevi "taltif mi?" yoksa "cezalandırma mı"?

Kaynak: