BIST 10.277
DOLAR 32,24
EURO 34,76
ALTIN 2.382,83
HABER /  DÜNYA

Yeni anayasanın kaderi belli oluyor

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplandı.<br/>Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başka...

Abone ol

Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in başkanlığında toplandı.
Anayasa Uzlaşma Komisyonu, TBMM Başkanı Cemil Çiçek başkanlığında Meclis Ek Bina’da toplandı. Saat 14.00’te başlayan toplantıya girişinde gazetecilerin sorularını cevapsız bırakan Çiçek’in, toplantı sonunda komisyonun geleceğiyle ilgili kararı açıklaması bekleniyor.

"ACELEMİZ YOK"
Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Komisyon üyesi MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk, gelişmelere bakacaklarını ifade ederek, "Bizim açımızdan çalışmalarımız devam ediyor. Sürecin devam etmesini de istiyoruz. Gittikçe uzlaşma noktasındaki gayretleri görüyoruz. Mümkün olabilecek en iyi neticeye doğru gidiyoruz. Bizim acelemiz yok. Tek sıkıntımız, acelesi olanlar var. Belli masalarda verilmiş sözler var. O sözlerin takipçileri var. Hangi sözler verildi bilmiyoruz. Biz devamından yanayız. Sürecin bittiğine inanan masadan kalkar. Biz bittiğine inanmadığımız için masada devam ediyoruz" diye konuştu.

"SÜRE AŞILMAK ÜZERE"
AK Parti Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ise, 48 komisyonun bir araya geleceğini belirterek, "Çiçek’in başkanlığında toplanacak, sorunu değerlendirecek. Önce beyanda bulunmam misyona aykırı. Komisyon eminim ki ortak noktada buluşur" dedi. İyimaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, komisyonun çalışma süresinin sona erdiği yönündeki açıklamalarının hatırlatılması üzerine sürecin ve olayın kendisinin bir SOS verdiğini belirterek, "Makul bir süre tavanı aşılmak üzere. Komisyonun da bir şey üretmeden ’ben varım’ demesinin imkanı yok. Güneş batar mı, yeniden doğar mı bilmiyorum ama bu çalışma önemli müktesebat kazandırmıştır. Biz Anayasa üretemesek bile bu süreçten dört beş Anayasa çıkar" şeklinde konuştu.

"MUTABAKATI ENGELLEYEN 3 FAKTÖR VAR"
MHP Konya Milletvekili Faruk Bal da, komisyonda önemli mesafeler katedildiğini belirterek, temel yasayı Türk milletine armağan edecek şekilde çalışmaların yapılacağı kanaatinde olduklarını söyledi. Mutabakatı engelleyen üç faktör bulunduğunu, bunlardan birincisinin başkanlık sistemindeki ısrar, ikincisinin, BDP’nin savaş tazminatı gibi etnik bölücülüğe temel sağlayacak talepleri, üçüncüsünün ise İmrali süreci adı altında AK Parti ve bazı mihrakların çalışmaları olduğunu ifade eden Bal, "Bunlar moral motivasyonu bozuyor. Yeni bir şey yapmak lazım dediğim, bu üç sebebin ortadan kaldırılması lazım" dedi.
(İHA)