BIST 10.793
DOLAR 32,21
EURO 34,84
ALTIN 2.411,56
HABER /  POLİTİKA

Yeni Anayasa huzura geliyor

Çiçek: "Anayasa hazarlığında gizlilik yok; sabretsinler 10-15 gün sonra sunacağız"

Abone ol

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, hazırlanan sivil Anayasa taslağının gizli olmadığını, hazırlık safhasından sonra kamuoyunda tartışmaya açılacağını söyledi.

Çiçek, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının, gümrük kapılarına gelmeden oy kullanmalarını sağlayacak yasal düzenleme yapılması için kendi başkanlığında komisyon kurulduğunu belirtti.

60. Hükümet'in güvenoyu almasının ardından yapılan ilk Bakanlar Kurulu toplantısı sonrasında açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, "Artık yurt dışında yaşayanlar, gümrük kapılarına kadar gelmeden oy kullanabilecek. Bununla ilgili yasal düzenlemeyi yapıp sorun çözeceğiz" dedi. Mevcut düzenlemede, yurt dışında yaşayanlar ancak gümrük kapılarda oy kullanabiliyor.

BAKANLAR KURULU'NUN İLK GÜNDEM MADDESİ AB İLE İLİŞKİLER

Hükümet sözcüsü Çiçek'in verdiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu'nun ilk gündem maddesi AB ile ilişkiler oldu. Bakan Çiçek, 60. Hükümetin de önceki AK Parti hükümetleri gibi AB hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu anlattı. Hükümetin AB konusunu her zaman gündemde tutmaya devam edeceklerini söyleyen Çiçek, gerekli yasal düzenlemelerin de sürüceğini söyledi. Çiçek, ilk Bakanlar Kurulu toplantısının birinci maddesini AB ile ilişkilerin oluşturmasının da bunun göstergesi olduğunu belirtti.

'Türkiye reform yorgunu, AB'ye gereken önemi vermiyor' gibi değerlendirmelerin gerçeği yansıtmadığını aktaran Hükümet Sözcüsü Çiçek, yasama yılının başlayacağı 1 Ekim 2007 tarihinden itbaren gerekli yasal düzenlemelerin hızla hayata geçirileceğini belirtti. Çiçek, Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın, Portekiz ziyaretine ilişkin değerlendirmelerini aktardığını, Bakanlar Kurulu'nu AB ile ilişkiler konusunda bilgilendirdiğini de ekledi.

Cemil Çiçek'in verdiği bilgiye göre, Bakanlar Kurulu'nun üçüncü gündemi ise tarihi olayların cereyan ettiği yerlere ilişkin düzenlemeler oldu. Bakanlar Kurulu'nda; Söğüt, Malazgirt, Dumlupınar ve Çanakkele'deki kutllamaların mevcut statik anlayıştan bir yaklaşımla yeniden ele alınması benimsendi. Bu konuda devam eden mevcut çalışmaların tamamlanması, bir yandan da yeni projelerin üretilmesi karara bağlandı.

"SİVİL ANAYASA TASLAĞI KAMUOYUNDA TARTIŞMAYA AÇILACAK"

Soruları da cevaplayan Çiçek, hazırlıkları devam eden sivil anayasa konusundaki eleştirileri cevapladı. Sivil anayasa çalışmalarının gizlilik içerisinde sürdürülmediğini dile getiren Çiçek, "Bu konuda bilim kurulunun bir taslağı var. AK parti, bu taslağı inceliyor. Bu çalışmalar tamamlandıktan sonra sivil anayasa taslağı kamuoyunda tartışmaya açılacak. Bu konuyu kamuoyu yeteri kadar tartışacak. Endişeler yersiz. Ne Cumhuriyetin ne de Lozan'ın kazanımlarından vazgeçmeye kimse cesaret edemez" dedi.

Çiçek, 21 Ekim'deki referandumun ise belirlenen tarihte gerçekleşeceğini ifade etti. Çiçek, işleyen bu süreçten dönüşün sözkonusu olmadığını belirtti. Bakan çiçek, TÜSİAD'ın önceki gün yaptığı ve hükümeti hedef alan açıklamasının ise eksik ve yanlış bilgilere dayalı olduğunu söyledi.