BIST 10.740
DOLAR 32,22
EURO 35,01
ALTIN 2.511,21
HABER /  DÜNYA

Yemen'de isyan Saray'a kadar sıçradı

Yemen'de aylardır süren hükümet karşıtı isyanlar başkanlık sarayına kadar sıçradı .

Abone ol

Yemen'de Devlet Başkanı Ali Abdullah Salih'in sarayına en az iki top mermisi isabet etti. Yemen muhalefeti, saldırıda Devlet Başkanı Salih'in öldürüldüğünü öne sürdü.

Bu iddiayı yalanlayan Yemenli yetkililer ise Salih'in sağlık durumunun iyi olduğunu ve 1 saat içinde basın toplantısı düzenleyeceğini belirtti.

Hükümete bağlı güçlerle muhalif aşiret üyeleri arasındaki çatışmaların şiddetlendiği Yemen'de, muhalefete ait Suhail televizyonu, devlet başkanlığı sarayının içindeki camiye en az iki top mermisi isabet ettiğini bildirdi. Suhail, saldırıda Devlet Başkanı Salih'in öldüğünü iddia etti.

Ancak Sana Belediye Başkan Yardımcısı Salih'in ölmediğini ve basın toplantısı düzenleyecek kadar sağlıklı olduğunu söyledi. Yemenli güvenlik yetkililerine göre ise Salih saldırıda hafif yaralandı.

Yaralılar arasında Başbakan, Başbakan Yardımcısı ve Meclis Başkanı'nın da bulunduğu belirtildi. Devlet başkanının 4 korumasının öldüğünü bildiren El Arabiya'ya göre, Meclis Başkanı'nın durumu kritik.

İktidardaki Genel Halk Kongresi Partisi'nin sözcüsü Tarık Şami, saldırıdan Haşed aşiretinin lideri Şeyh Sadık El Ahmar'ı sorumlu tuttu.

Yemen Devlet Başkanı Salih'e bağlı güçlerle muhalif aşiret üyeleri, Salih'in geçen hafta uzlaşma anlaşmasını imzalamaktan vazgeçmesinden sonra çatışmaya başlamıştı.

AŞİRET LİDERİNİN EVİ DE BOMBALANMIŞTI

Salih'e bağlı güvenlik güçleriyle aşiret üyeleri arasındaki çatışmalar bu sabah saatlerinde başkent Sana'nın güneyine sıçramıştı. Çatışmalar sırasında aşiret lideri El Ahmar'ın kardeşi Hamid El Ahmar'ın evinin de bombalandığı bildirilmişti.

Yemen muhalefeti, güvenlik güçlerinin bu hafta 50 muhalifi öldürdüğünü bildirdi. Ülkede Ocak ayından beri Devlet Başkanı Salih'in istifası talebiyle düzenlenen gösterilerde ölenlerin sayısı 370'i aştı.

Salih ise son olarak görevini devretmesini öngören Körfez İşbirliği Konseyi'nin planını reddetmişti.