BIST 10.046
DOLAR 32,29
EURO 34,68
ALTIN 2.411,45
HABER /  GÜNCEL

Yemen'de El Kaide bilmecesi

Yemen hükümeti El Kaide'nin güneydeki Zinjibar kentini ele geçirdiğini duyurdu. Muhalefet ise hükümeti, isyanda El Kaide parmağı olduğu algısı yaratmak amacıyla kenti kendine yakın silahlı gruplara terk etmekle suçluyor.

Abone ol

Yemen'in güneyindeki Zinjibar kentinin silahlı kişilerce ele geçirildiği haberleri geliyor.

Ancak bu kişilerin kim olduğu yolunda çelişkili bilgiler var.

Hükümet yetkilileri, iki gündür devam eden çatışmaların ardından kenti ele geçirenlerin arasında Arap Yarımadası'nda El Kaide (AQAP) adlı örgüt militanlarının olduğunu söylüyor.

Muhalefet ise Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih'i suçlayarak, kentin hükümete yakın bazı silahlı gruplara terk edildiğini, amacın Yemen'deki isyan hareketinin ardında El Kaide'nin olduğu algısı yaratmanın olduğunu savunuyor.

Başkent Sana'dan BBC'ye bilgi veren bir uzman da, kenti ele geçiren gruplar arasında El Kaide'nin bulunmadığını, hükümet güçlerinin de Zinjibar'ı savaşmadan terk ettiğini belirtiyor.

El Kaide'nin Yemen'in bu bölgesinde etkili olduğu biliniyor.

Ancak Yemen'in güneyi varlığı çok daha eskiye dayanan ayrılıkçı hareketlere de ev sahipliği yapıyor.

Ayrıca El Kaide'nin bu gruplardan farklı olarak, şehirlerden çok dağlık bölgelerde etkili olduğu belirtiliyor.

Aylardır devam eden protesto gösterilerine rağmen iktidarı bırakmaya direnen Ali Abdullah Salih ise uzun süredir, ülkede bir El Kaide tehdidi bulunduğunu ve bununla sadece kendisinin mücadele edebileceğini savunarak Batı'ya mesaj veriyordu.

Öte yandan Salih'e yönelik muhalefet, ülkenin etkili aşiretlerinden Haşid'in de katılımıyla son bir haftada yoğunlaşmış durumda.

Aşiret lideri Şeyh Sadik el Ahmer'in taraftarlarıyla hükümet güçleri arasında başkent Sana'da son günlerde yaşanan çatışmalarda 125 kişi öldü.

Ancak taraflar cumartesi günü ateşkes ilan etti ve askerlerin başkentten çekilmesine karar verildi.