BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,08
ALTIN 2.471,47
HABER /  GÜNCEL

Yazıcıoğlu kazasında son iddia

Kaza yerine ilişkin koordinatlar verildiği halde ekiplerin yanlış bölgelere gönderildiği iddia ediliyor.

Abone ol

Kaza yerine ilişkin koordinat Gölcük Donanma'dan geldi. Ardından arama ekipleri 'gizli' bir emir aldı.

25 Mart 2009 günü içinde eski BBP lideri Muhsin Yazıcıoğlu ile partili ve basın mensubu beş kişinin hayatını kaybettiği helikopter kazasıyla ilgili çarpıcı bulgular ortaya çıkıyor. Kazayla ilgili son iddia Radikal gazetesinde Mustafa Gökkılıç imzasıyla yer aldı.

TALİMAT GÖLCÜK'TEN İDDİASI

Yazıcıoğlu’nun helikopterinin düşmesiyle ilgili arama-kurtarma çalışmaları sırasında yaşanan ihmaller sürekli tartışma konusu olmuştu. Bu anlamda Malatya Özel Yetkili Savcılığı’na 14 Temmuz 2011’de ifade veren ‘Bora’ kod adlı gizli tanık Yarbay Hamza Tiryaki’nin olay günü “Oraya kayın, şahsı takip edin. Ex (ölünceye kadar) oluncaya kadar bekleyin” diye telefon görüşmesi yaptığını iddia etmişti. 

"METİN YÜZBAŞI ARADI"

Gizli tanık ‘Bora’nın savcılığa verdiği ifadede ilginç başka detaylar da var. Tanığa göre helikopterin düştüğü gün saat 19.00’da Gölcük Donanma Komutanlığı’nda görevli ‘Metin Yüzbaşı’, Yarbay Hamza Tiryaki’yi arayarak helikopterin düştüğü noktanın koordinatlarını bildirdi. Bunun üzerine iddiaya göre şu anda albay olan Hamza Tiryaki kendisine gelen bilgileri değerlendirdikten sonra sahada bulunan birliklere farklı koordinatlar vererek arama-kurtarma ekibini enkazın olmadığı bölgelere yönlendirdi. Yine ‘Bora’nın iddiasına göre ekibin yanlış yere yönlendirilmesinin ardından, Yarbay Hamza Tiryaki cep telefonundan kimsenin olmadığını düşündüğü bir yere çıkarak telefondaki kişi veya kişilere yeni bir koordinat verip “Oraya kayın, şahsı takip edin. Ex (ölünceye) oluncaya kadar bekleyin” dedi.

"HATIRLAMIYORUM"
Malatya Özel Yetkili Savcılık konuyla ilgili Yarbay Hamza Tiryaki’ye sorgusunda “Ex oluncaya kadar bekleyin” şeklinde bir telefon konuşması yapıp yapmadığını sordu. Tiryaki de “Bu anlamda herhangi bir söz söylediğimi hatırlamıyorum. Benim kaza geçiren şahıslarla bir husumetim, düşmanlığım, tanışıklığım yoktur, bu şekilde hareket etmemi gerektirecek herhangi bir neden de yoktur. Bu şekildeki suçlamayı kesinlikle kabul etmiyorum” cevabını vermişti.

Ancak Yarbay Hamza Tiryaki, savcının kendisine gönderilen koordinatlı haritanın ne olduğunu sorması üzerine bu haritayı saat 22.00 sularında gelen Ali Lapanta’ya verdiğini belirtmiş ve o saatten sonra da yetki ve kumanda ona geçtiği için “Akıbetini bilmiyorum” demişti.
 
TBMM KOMİSYONU DA YANILTILDI MI?
TBMM Araştırma Komisyonu’na da ifade veren Yarbay Hamza Tiryaki’nin savcılık ve komisyon ifadelerinin çeliştiği de belirtiliyor. Jandarma Genel Komutanlığı’nda Süleyman Akdoğu’nun Turkcell koordinatlarından elde ederek hazırladığı haritanın olay günü saat 16.55’te kendisine iletilmesine rağmen Tiryaki, Meclis Araştırma Komisyonu’na şöyle demişti:

“İkinci gün bu bölgelerde arama yapıldı ama cerideye işlenirken yani birlik komutanı –örnek veriyorum- oraya aramaya gönderdiğimiz birlik komutanı dolaştığı yeri, koordinatını nokta nokta ölçüp bildirmiyor ki, kabaca bir bölgedir, orada kroki, belki ne bileyim 300 metre bu taraftan geçilmiştir belki ama o bölge arandı!.. Yani illa bize alaydan gönderilen krokilere, yazılara itibar etmek yerine o aramaya bizzat katılan rütbeli personel, sivil vatandaş herkes orada. Yani fiili olarak arama yapıldı ama kâğıt üzerinde…” Yarbay Hamzi Tiryaki, Malatya’daki sorgusunun ardından serbest bırakılmıştı.