BIST 10.159
DOLAR 32,21
EURO 35,09
ALTIN 2.472,06
HABER /  GÜNCEL

Enflasyon rakamları beklentileri aştı

Eylül ayı enflasyon rakamları açıklandı

Abone ol

Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) artışı Eylül'de yüzde 0.75 artış gösterdi. Yıllık TÜFE artışı ise yüzde 6.15 olarak gerçekleşti.

ÜFE'deki artış Eylül'de yüzde 1.55. Yıllık bazdaki ÜFE artışı ise yüzde 12.15 oldu.

Anketlerde TÜFE'de yüzde 0.68, ÜFE'de ise yüzde 1.09 artış bekleniyordu.

ARTIŞ SÜRECEK

Ata Yatırım Başekonomisti Nurhan Toğuç, yılın bundan sonraki aylarında bir miktar yükseliş beklediklerini bildirdi. Toğuç, enflasyon rakamlarına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Eylül ayı olması itibariyle biliyorsunuz yeni sezon kıyafetler, okulların açılması, enflasyonu etkilemediğini görüyoruz. TÜFE'yi etkilemediğini görüyoruz. Ama bundan sonraki aylarda, yıl sonuna kadar olan aylarda bir miktar yükseliş görmeyi bekliyoruz'' dedi.

YIL SONU HEDEFİ YÜZDE 7

Elektrik fiyatlarındaki artış, doğalgazda da olası bir artış nedeniyle enflasyonun bir miktar daha yükselebileceğini dile getiren Toğuç, ''Bizim yıl sonu hedefimiz yüzde 7'dir. Ancak ilk defa çekirdek enflasyonu TÜFE'den yüksek görüyoruz. O da kur hareketlerine bağlı olarak artan enerji ve gıda fiyatlarının hassas olması, onların da etkisi olabilir. ÜFE'deki kur hareketlerinden kaynaklanan yüksek rakam, bundan sonraki süreçte daha güçlü olmaya devam ederse TÜFE'ye de yansıyabilir'' diye konuştu.

Toğuç, yıl sonu enflasyon hedeflerini değiştirmediklerini bildirdi.