BIST 9.645
DOLAR 32,55
EURO 34,89
ALTIN 2.431,26
HABER /  GÜNCEL

Yaveri kim belirler Necdet Özel açıkladı

15 Temmuz darbe girişiminin en çok konuşulan konularından biri olan yaverlerin FETÖ'cü çıkması olmuştu. Necdet Özel merak edilen soruya yanıt verdi.

Abone ol

Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel, yaverlerin atanmasında ilgili kuvvet komutanlıklarının belirlediğini söyledi.

15 Temmuz kanlı darbe girişiminden sonra en çok konuşulan konulardan biri de Cumhurbaşkanı, Genelkurmay Başkanı ve komutanların yakın çevresinde çalışan yaverler, özel kalem müdürleri ve emir subayları gibi görevlilerin FETÖ’cü çıkmalarıydı. Devlet büyüklerinin en yakın çalışma ekibine bu atamaların nasıl yapıldığı sorusu en sık sorulan soruydu.

Hürriyet yazarı Fikret Bila Eski Genelkurmay Başkanı Necdet Özel'e yaver meselesini sordu. İşte o cevap:

İLGİLİ KUVVET ÇALIŞMA YAPAR

"Sayın Cumhurbaşkanı’nın bir başyaveri vardır ve Karacıdır. Bir de Kara, Hava, Deniz, Jandarma olmak üzere dört tane de kuvvet yaveri vardır. Süresi dolan yaverin yerine kimin atanacağı konusunda ilgili kuvveti çalışma yapar. Adayları seçer ve geçmişleriyle birlikte Genelkurmay’a sunar. O sıralamayla birlikte Genelkurmay 2. Başkanı’nın onayından geçtikten sonra Genelkurmay Başkanı’na gelir. Genelkurmay Başkanı’na, Cumhurbaşkanı’na sunar ve Sayın Cumhurbaşkanı da içlerinden seçer. En son atamalar da bu şekilde yapılmıştır.”

Başbakan Binali Yıldırım darbe girişimi gecesi ve sonrasında Necdet Özel'den ortamın sakinleşmesi adına çaba göstermesi için çağrı yapmış. Fikret Bila Necdet Özel'in telefon trafiğini ve sonraki günlerdeki çalışmasını böyle aktardı:YILDIRIM'IN 'CANLI YAYINA ÇIK' ÇAĞRISI

"Necdet Paşa o gece, siyasi yetkililerin talepleri üzerine yoğun bir telefon trafiğine başlıyor. Genelkurmay Başkanı’na, 2. Başkan’a, Kara Kuvvetleri Komutanı’na, Jandarma Genel Komutanı’na, 2. Ordu Komutanı’na, Ege Ordu Komutanı’na, 4. Kolordu Komutanı’na ulaşamıyor. Başbakan Binali Yıldırım’ın Özel Kalemi, Necdet Paşa’yı arıyor ve Başbakan’ın bir ricasını iletiyor. Başbakan Yıldırım’ın ricası, Necdet Paşa’nın televizyonda konuşması. Ümit Dündar Paşa’ya ulaşıyor. Özel Kuvvetler Komutanı’yla konuşuyor.

Temmuz’un 18’inde ise Başbakan Binali Yıldırım’ın Özel Kalem Müdürü, Necdet Özel Paşa’yı arıyor ve Başbakan’ın bir talebini iletiyor. Başbakan Yıldırım’ın mesajı Necdet Paşa’nın televizyonda konuşması. Özel Paşa, Başbakan’dan gelen bu talep üzerine o gün iki haber kanalına canlı yayında konuşuyor ve ortamın sakinleşmesine katkıda bulunuyor."