BIST 10.173
DOLAR 32,32
EURO 35,00
ALTIN 2.447,69
HABER /  GÜNCEL

Yatırımcıyı kaçıran karar

Financial Times'ın Türkiye için çizdiği tablo hiç de iç açıcı değil. "Türkiye ekonomik açıdan Araf'ta" yorumu yapıldı.

Abone ol

Financial Times gazetesi bu sabah Şirketler ve Piyasalar ekinde AKP'ye yönelik kapatma davasının Türkiye'de piyasalara etkisine ilişkin bir analize yer veriyor. Financial Times'ın yorumunun başlığı: "Türkiye'nin zaten çalkantılı olan güven ortamına bir darbe daha". Gazeteye göre Türkiye Araf'ta duruyor...

Financial Times'daki yorum özetle şöyle:

TÜRKİYE'NİN EN SON İHTİYACI OLAN ŞEY SİYASİ SORUNLARDI

"Küresel kredi sıkışıklığı nedeniyle parası, borsası ve borçlanma durumu zaten baskı altında olan Türkiye'de, iktidar partisinin kapanmasına yol açabilecek bir sürecin başlaması, piyasaları daha da sıkıntıya soktu."

"Anayasa Mahkemesi, AKP'nin kapatılması ile ilgili davayı ele almaya karar vermeden önce bile, gelişmekte olan piyasalar arasında Türkiye'nin performansı en kötüler arasında yer alıyordu."

TÜRKİYE ARAF'TA YER ALIYOR

ARAF NEDİR?
İslam dininde Araf, cennet ile cehennem arasındaki tepenin adıdır. Günah ve sevapları eşit olduğundan cennet ya da cehenneme giremeyenler bu dağda bekletilir. 


"Mahkeme, eğer AKP'nin 'laiklik karşıtı' faaliyetlerde bulunduğuna karar verirse, şirketler ve yatırımcılar Türkiye'den uzaklaşabilir. Bu da ülkenin para birimi ve borsasına daha da zarar verecektir."

"Türkiye Merkez Bankası da bu durumda şu anda inatla yüzde 9,1 gibi yüksek bir seviyede olan enflasyonla mücadele etmek ve lirayı korumak için faizleri yüzde 15,25'ten daha da yukarı çekebilir."

"RBC Capital'dan gelişmekte olan piyasalar uzmanı Paul Biszko'ya göre, Türkiye şu anda Araf'ta yer alıyor."

"Biszko'ya göre bu olaydan önce yatırımcılar Türkiye'deki siyasi sorunları görmezden geliyordu. Ancak artık siyasi vaziyet fazlasıyla kötüleşti ve çok sayıda yatırımcı da bu nedenle ciddi anlamda kaygılı."

Kaynak: BBC Turkish