BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,65
ALTIN 2.410,14
HABER /  DÜNYA

Yasağa aldırmadan Kosova’ya geldiler

Sırbistan Enerji Bakanı Zorana Mijaloviç ile Sırp hükümetinin Kosova’dan Sorumlu Bakanı Aleksandar Vulin, Kosovalı yetkililer tarafından ziy...

Abone ol

Sırbistan Enerji Bakanı Zorana Mijaloviç ile Sırp hükümetinin Kosova’dan Sorumlu Bakanı Aleksandar Vulin, Kosovalı yetkililer tarafından ziyaretlerine izin verilmeyeceğine dair yapılan açıklamalara rağmen, Kosova ziyaretine başladı.
Sırp bakanların ziyaretlerinin ilk durak noktası Kosova’nın kuzeyindeki Gazivoda barajı oldu. Ardından da Vulin ile Mihajloviç, Brüksel müzakerelerinde ele alınan konulardan biri olan Valaç trafo merkezini gezdi.
Sırpların çoğunlukta olduğu Kosova’nın kuzeyindeki ziyaretlerin ardından Sırp bakanların Priştine yakınlarındaki Graçanitsa Manastırı’nı gezmeleri ve Belediye Başkanı Branimir Stojanoviç ile bir araya gelmeleri bekleniyor.
Sırbistan yetkililerinin Nobırda Belediyesi’ne bağlı Sırp köylerini de ziyaret etmeleri planlanıyor.
Bakan Vulin, Kosova’ya girişte AB’nin Kosova’daki Hukuk Misyonu EULEX tarafından durdurulmadığına ve Kosova’ya giriş yapmasının hiç bir şekilde engellenmediğini kaydetti.
Kosova hükümeti, belirlenen yetkileri ihlal ettiği gerekçesiyle Vulin’e Kosova’ya giriş yapmasına izin verilmemesi kararını almıştı.
Kosova Başbakanı Haşim Thaçi’nin başdanışmanı Bekim Çolaku yaptığı açıklamada, 14 Ekim tarihinde Kosova’da seçim kampanyasına katıldığı gerekçesiyle Vulin’in Kosova’ya girmesine yasak getirildiğini hatırlattı.
Ziyaretin, iki ülke arasında yeni bir gerginliğe yol açması ve Priştine ile Belgrad arasında Brüksel’de Avrupa Birliği (AB) arabuluculuğunda devam eden diyaloga gölge düşürebileceği tahmin ediliyor.
Kosova Hükümeti, Sırbistan yetkililerinin, Kosova’da 3 Kasım tarihinde yapılacak yerel seçimlere yönelik Kosovalı Sırpların seçim kampanyasına katılamayacaklarını açıklamıştı.
(İHA)