BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70

Yarın okula giderken ne giyeceğim?

Bugün ülkemizde böyle bir karar alınmışsa, halkın çoğu bunun getireceği olumsuzlukları şimdiden öngörüyor ve isyan ediyorsa kanımca bu alınan kararlar bir süre izlenmeli, hakikaten aileleri ve çocukları etkileyip asıl önemli konu olan derslerin, eğitimin

Ülkemizde her yasa değişikliğinde paranoya olma hallerimiz asla bizim suçumuz değil. Yapılan her reformda hemen perdenin arka tarafına bakma alışkanlığımız şartlı reflekse dönüştü.
Gündem bangır bangır: ’’okullarda kılık/kıyafet değişikliği.’’
Belki de tam metni okumadık. Yapılan değişiklik nedir/ne değildir? Sadece gazetelerin attığı başlıklara bakarak kıyamet koparan, ’’işte bu da iktidarın oyunu diyen’’ binlerce paranoyalarımız var. Bunlardan biri ben de olabilirim.
Çok dipten revizyon yaşadığımız son dönemde, paranoyalarımızda haksız değiliz.
Ama gerçek şu ki; itirazları da kimsenin taktığı yok.
Bendeniz okula giderken kılık/kıyafet serbest olsaydı ne hissederdim diye okul zamanlarıma gittim bir an. Bundan çok rahatsızlık duymadım ama, ’’yarın okula giderken ne giyeceğim?’’ telaşı mutlaka olurdu diye düşündüm.
Bunun dışında tek tip okul kıyafeti olsa da, gelir düzeyi zaten ayakkabı, çanta, mont, kaban, gözlük, gidilen sosyal mekanlar vs. büyük ölçüde kendisini belli ediyor. Hatırlıyorum, benim için ayakkabının ’’Adidas’’ olması kadar önemli başka bir ayrıntı yoktu. Şuraya gelmek istiyorum, okullarda zaten zengin/fakir kendini ayan beyan belli ediyor. Bu yeni düzenlemeden çocuklar ve veliler n asıl etkilenecektir bunu zaman gösterecek.
Çevremde bu değişikliği boykot eden etmeyenden hayli fazla.
Türkiye’de çocuk okutan anne/babalar, bu değişikliği oldukça yersiz bulduklarını ve kılık/kıyafete gelene kadar değişmesi gereken ve eksik olan bir çok konu olduğunu tartışıyorlar.
Onlara hak vermemek mümkün değil. Eğitim sisteminde ciddi boşluklar var. Kız ve erkek çocuğunun farklı yetiştirilmesi, erkek çocuğunun pohpohlanması, ilerde tamir edilemez problemlere yol açıyor. Dışarda son derece modern görünen bir erkek çocuğu, günümüzde hala evlilik için bekarete önem verebiliyor. Kız çocuğu daima kendisini sahiplenecek, onu koruyacak/kollayacak varlıklı bir eş derdinde. Bunların değişmesi için aile kadar okulun verdiği eğitim de çok önemli.
Kılık/kıyafet işin cilası diyelim ve eğitim sisteminde bu kadar büyük fay hattı varken, cila ile uğraşmanın tabii ki kafalarda binbir soru işareti bırakacağını da ekleyelim.
İktidar için şekilcilik çok önemli, artık bunu tartışmaya gerek yok.
Üçten aşağı çocuk yapmayın deniliyor, çocuklar 66 aylıkken apar topar okula gönderiliyor ve nihayetinde kılık/kıyafet serbest bırakılıyor.
Bu tablodan çıkardığımız; istenilen kalabalık ama niteliksiz bir toplum.
Yine diğer bir konu; anne ve baba dahil marka takıntısı. Saat, çanta, ayakkabı, gözlük ve kullanılan arabaya göre statünün belirlendiği ülkemizde, bu son değişiklikle beraber yara biraz daha kaşınacak gibi görünüyor.
Avrupa’ ya baktığımızda, İngiltere ve Fransa’da hala tek tip kıyafet geçerli. Almanya ve İsviçre’de serbest ama okul yönetimine ve gelen şikayetlere göre tek tip kıyafetin denendiği kantonlar/şehirler var ama süreklilik olmadı.
Tabii ki Avrupa’da da çocuklar arasında marka özentiliği var. Alacak durumda olmayan ailelerin çocuklarıyla okulda dalga geçildiği zaman, bu okul yönetimine yansıyor.
Okul yönetimi de bazen kararlar alabiliyor. Benim bir dönem İsviçre’de şahit olduğum, ortaokulda kızların göbek açık (kısa t -shirt modası vardı) okula gelmesinin yasaklanması idi, hatta çok şaşırmıştım, Orta Avrupa ülkesinde bu nasıl olur diye. Bu kararı aldıran sebep; erkek çocuklarının kız çocuklarını rahat bırakmamasıydı ve bu okul idaresi tarafından görülmüştü.
Yani Avrupa’da dahi sorunlar yaşanırken, ülkemizde çok daha büyük sorunlar yaşanacağının tam tam seslerini duyar gibi oluyorum.
Alınan karar şöyle de olabilirdi; her okulun kendine ait tek bir kıyafeti olabilirdi. İlla ki önlük olması gerekmiyor. Avrupa’daki gibi, tek tip bir gömlek, hırka, etek, pantolon ve istenilen renkte olabilirdi ve bu hiç rahatsızlık yaratmazdı.
Diğer taraftan, bazı yasaların esnek olması taraftarıyım. Bugün ülkemizde böyle bir karar alınmışsa, halkın çoğu bunun getireceği olumsuzlukları şimdiden öngörüyor ve isyan ediyorsa, kanımca bu alınan kararlar bir süre izlenmeli, hakikaten aileleri ve çocukları etkileyip asıl önemli konu olan derslerin, eğitimin önüne geçerse, derhal eskisi gibi tek tip kıyafete geçilmelidir diye düşünüyorum.