BIST 8.987
DOLAR 32,33
EURO 35,07
ALTIN 2.299,22
HABER /  POLİTİKA  /  MHP

Yargıtay MHP kararı BBP gibi yeni bir yol...

Yargıtay MHP kararı merakla bekleniyor. MHP'de hafta sonu yaşanan olaylı kurultay denemesini bugünkü köşesine taşıyan Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, BBP hatırlatması yaptı.

Abone ol

Habertürk gazetesi yazarı Muharrem Sarıkaya, dün yaşanan MHP'deki kurultay denemesinin sonuçlarını bugünkü köşesine taşıdı.

"MHP sorunu" başlıklı yazısında Muharrem Sarıkaya, Yargıtay'ın MHP'ye ilişkin ne karar verirse versin taraflardan birinin 'tasfiye' olacağı yorumunda bulundu. 

Sarıkaya, MHP'deki kurultay talebinin Anayasa Mahkemesi'nin gündemine taşınması durumunda ise muhaliflerin yeni parti kurabileceği öngörüsünde bulundu. Sarıkaya, "Ya da yeni bir yol kurulur, 7 Temmuz 1992’de merhum Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının BBP hareketi gibi yeni bir kopuş yaşanır" diye yazdı.

Muharrem Sarıkaya'nın bugünkü yazısının detayları şöyle:

"Esenboğa ovasında dün esen sert rüzgârdan sonra MHP’de hiçbir şey eskisi gibi olamaz. Yargıtay’dan hangi yönde karar çıkarsa çıksın, MHP’de sonuç ötekinin tasfiyesiyle sonuçlanır.

Tarafların bırakın birlikte yola devam etmesini, birlikte kurultay yapabilme olanağı da dün itibarıyla ortadan kalktı. Bundan sonra yapılacak her kurultay ya büyük çatışmalara gebedir ya da bir tarafın salona gitmeyip tasfiyeyi kabullenmesine...

Polisin, delegelerin ulaşmaması için Esenboğa’daki Anadolu Oteli’nin dört yanını TOMA ve Çevik Kuvvet ekipleriyle çevrelediği alanda bu daha net görülüyordu.

ESENBOĞA RÜZGÂRI  

Anadolu’nun her bir kentinden delegelerle birlikte gelmiş yüzlerce kişinin yaş ortalaması 40’ın üzerindeydi.

Yani konforuna düşkün yaşa ulaşmış insanların olağanüstü kurultayın yapılma şansının olmadığını bildiği halde pazar günü oraya gelmiş olması, parti içindeki sorunun boyutunu gösterdi.

Beraber hareket ettiklerini açıklayan, hatta polisin yolu kestiği alana birlikte giden 4 adayın da aslında birlikte olmadığı da açıkça sergilendi.

Yaklaşık 5 saat kadar süren ve “813 delegenin imza ile orada olduğunu beyan ettiği” iddia olunan eylemli kurultay girişimi sırasında MHP Lideri Bahçeli aleyhine atılan sloganlar, söylenen sözlerin sertliği de bundan sonrasına ışık tutmaya yetti.

BUNDAN SONRA OLACAKLAR

Muhalefet hareketinin, dün gerçekleşme olanağının bulunmadığını bile bile genel merkezi ve yargıyı etkilemek için gövde gösterisi yaptığı MHP’de olacaklar belli:

Eğer Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kurultayın yapılmasına olanak tanıyan karar alırsa, tüzük değişir. Muhalifler, tüzüğün değiştiği kurultayda seçimli kongre kararı aldırır. Çağrı heyetinin görevi tüzük kurultayı ile sınırlı olduğu için seçimli kurultay için top tekrar genel merkeze gelir.

Yakın geçmişte olanların tekrarı yaşanır, sorun Anayasa Mahkemesi’ne taşınır. Ancak genel merkez yönetiminin bu kez süreci yönetmesi zorlaşır.

MUHALİFLERİN ÖNÜNDEİ İKİ SEÇENEK KALIR

Yargıtay’dan çözümün anayasal yargıda aranması gerektiğine ilişkin karar çıkması durumunda da muhalefetin önünde iki seçenek kalır.

Ya 9 Ekim’de başlayacak ilçe kurultaylarından başlayarak liderlik yarışına asılır, ki bu bütün kurultayları kavgalı hale getirir.

Ya da yeni bir yol kurulur, 7 Temmuz 1992’de merhum Yazıcıoğlu ve arkadaşlarının BBP hareketi gibi yeni bir kopuş yaşanır.

Esenboğa’da dün esen sert rüzgâr dinse bile MHP’de ortaya çıkan her çözüm ayrılık veya tasfiye ile sonlanır.

Olan MHP’ye olur...