BIST 10.193
DOLAR 32,37
EURO 34,68
ALTIN 2.380,71
HABER /  GÜNCEL

‘Yargıtay imamı’ iddiası çöktü mü?

Mehmet Ali Şahin’in “Yargıtay’da cemaat imamı” iddiasıyla ilgili Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu, 'delil yok, işleme gerek yok' kararı verdi.

Abone ol

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in Yargıtay'da cemaat imamı olduğu iddiası üzerine Yargıtay 1. Başkanlık Divanı soruşturma başlatmıştı. İddiaları soruşturmak için atanan gizli muhakkik, Şahin’in ifadesini aldı. Muhakkikin hazırladığı raporu değerlendiren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu, iddiaları destekleyen somut ve her türlü şüpheden uzak delil bulunmadığı gerekçesiyle işlem yapılmasına yer olmadığına karar verdi.

Zaman gazetesinin haberine göre, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve eski Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, 30 Aralık 2013 tarihinde ‘Yargıtay imamı’ iddiasını ortaya atmıştı. Şahin, “Yargıtay’da ‘Cemaat’in imamı’ diye nitelendirilen kişi, ismi bende saklı, bu dosya ile ilgili ne karar verilmesi gerektiği hususunu dosyanın kısa bir özeti ile birlikte Pensilvanya’ya göndermiş. Hocaefendi, ‘Adalet neyi gerektiriyorsa ona göre karar verin’ demiş” ifadelerini kullanmıştı.

ŞAHİN ÖNCE YAZILI İFADE VERDİ

Bunun üzerine YARSAV, iddialarının araştırılması için Ankara Adliyesi’ne suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusunu değerlendiren Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dosyayı görevsizlik kararıyla soruşturmanın yapılması için Yargıtay Başkanlığı’na gönderdi. Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu da konuyu değerlendirerek Şahin’in iddiayla ilgili bildiklerini anlatması için yazılı ifadesine başvurdu.

İDDİAYI BİR AVUKATTAN DUYDUM

Şahin, iddiayı bakanlık yaptığı dönemde bir avukattan duyduğunu savundu. Konu günlerce kamuoyu önünde tartışılırken Yargıtay’da çok sayıda isim zan altında kaldı. Yazılı ifadenin ardından Başkanlık Kurulu, gizli bir muhakkik atayarak soruşturma yapılmasına karar verdi.

YARGITAY'A ÇAĞRILIP İFADESİ ALINDI

Yargıtay Kanunu 46. maddesi kapsamında görevlendirilen Ceza Dairesi başkanları arasından seçilen gizli soruşturmacı, bir sulh ceza hakimi gibi görev yaparak iddiaların doğru olup olmadığını araştırdı. Soruşturma kapsamında Şahin de Yargıtay’a çağırılarak ifadesi alındı. Mehmet Ali Şahin, buradaki sözlü ifadesinde gündeme getirdiği iddialarını yineledi.

SOMUT VE NİTELİKLİ DELİL YOK

Ayrıntılı bir inceleme yapan soruşturmacı, iddiaları destekler nitelikte delil aradı. Soruşturma sonucunda her türlü şüpheden uzak somut delil bulanamadığı rapora geçti ve raporunu Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu’na sundu. Kurul’da yapılan oylama sonucunda işlem yapılmasına yer olmadığına karar verildi. Başkanlık kararın ardından evrakın işlemden kaldırılmasına hükmederek, bir örneğini suç duyurusunda bulunan YARSAV Başkanlığı’na gönderdi.