BIST 10.083
DOLAR 32,46
EURO 34,89
ALTIN 2.433,79
HABER /  DÜNYA

Yargıda büyük devrim

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 2. Daire Üyesi Halil Koç, eskiden ilk derece mahkemelerinde 3 yıla kadar uzayan yargılama sürelerinin şu an ...

Abone ol

Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 2. Daire Üyesi Halil Koç, eskiden ilk derece mahkemelerinde 3 yıla kadar uzayan yargılama sürelerinin şu an 6 aya kadar indiğini ifade ederek, “Yüksek mahkemeler de bekleme sürelerinin azaltılması için yoğun bir çaba içinde. İnşallah vatandaşlarımızın 1 yıl içinde başlayan ve biten yargı sürecini elde etmesi için gayretimiz devam ediyor” dedi.
Bursa’daki hukuki müzakere toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandıran Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu 2. Daire Üyesi Halil Koç, 2010 yılındaki anayasa değişikliğinden sonra HSYK’nın daha demokratik ve çağdaş bir yapıya ulaştığını ifade ederek, “HSYK bu dinamizm sonucunda hakim ve savcılarımızla daha ciddi ilgilenmekte ve bunların eğitimlerine ciddi bir katkı sağlamaktadır. Bu da yargının daha kaliteli ve hızlı ve etkin olmasını sağlamaktadır. Biz hakim ve savcılarımızla 3 yıldır süren eğitimlerle ciddi mesafeler aldık. Bu kapsamda özellikle idari yargıda, ilk derece mahkemelerinde yargılama sürelerini ciddi anlamda kısalttık. Ortalama ilk derece yargı yerlerinde, 6 aylık sürede vatandaş sonucunu elde edebiliyor. Şu anda yüksek mahkeme nezdinde ciddi bir şekilde bekleme süreleri uzamış vaziyette. Bununla ilgili de ciddi çalışmalar devam ediyor. Usul Kanunu’muzda yapılacak değişikliklerle en kısa zamanda yüksek mahkemelerde dosyaların bekleme sürelerin de kısalacağını ümit ediyoruz. Bu çalışmalarımızın tamamı yargının hızlanmasına yönelik olarak yapılmaktadır. Hakim ve savcılarımızla ilgili eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. İnşallah bunun yansımalarını vatandaşlarımız görecek. Daha etkin ve yararlı yargı için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz” diye konuştu.
Daha önce ilk derece mahkemelerinde yargılama sürelerinin 3 yıla kadar uzadığını kaydeden Koç, “İdari yargı olarak Danıştay’da yaklaşık 3 yıl bekleme süresi var. Yüksek mahkeme üyelerimiz de bunu zaman içinde en aza indirmeye çalışıyor. Bu kapsamda yoğun bir gayret içindeler. Bu süreyi en az 6 aylık süreye indirmeyi ümit ediyoruz. İnşallah vatandaşlarımız 1 yıl içinde başlayan ve biten yargı sürecini elde etmiş olacak. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor” diye konuştu.
(İHA)