BIST 10.083
DOLAR 32,41
EURO 34,74
ALTIN 2.425,04
HABER /  MAGAZİN  /  KÜLTÜR VE SANAT

Yakılan kitapların 60. yılı için öyküler

İthaki yayınlarının bastığı Gölge Oyunu isimli kitap ile geçen yıl yaşamını yitiren ünlü edebiyatçı Ray Bradbury Türkiye'de de anılıyor.

Abone ol

Geçen yıl 5 Haziran’da yaşama gözlerini yuman ünlü bilimkurgu romanı yazarı Ray Bradbury, ölümünün birinci yılında, İthaki yayınlarının bastığı Gölge Oyunu isimli kitap ile Türkiye'de de  anılıyor.

Gölge Oyunu, aralarında Margaret Atwood, Neil Gaiman, Dave Eggers gibi bilimkurgu ve fantastik edebiyatseverlerin iyi bildiği 26 yazarın Bradbury için yazdığı öykülerin bir araya geldiği bir kitap.

Efsanevi çizgi roman yazarı Stan Lee’nin “Hiç kuşkusuz Ray Bradbury hem bu çağın hem de tüm çağların en büyük ve en yaratıcı yazarlarından biridir. Hârikulade hikâyelerden oluşan Gölge Oyunu, Amerika’nın usta hikâye anlatıcısı için kusursuz bir övgü...” olarak nitelendirdiği kitap, Bradbury'nin başyapıtı Fahrenheit 451’in yayımlanışının 60.yılında okuyucuyla buluşuyor.

26 YAZAR ÖYKÜLERİYLE BİR ARAYA GELDİ

Margaret Atwood, Neil Gaiman, Harlan Ellison, Dave Eggers, Audrey Niffenegger ve Kelly Link, Jacquelyn Mitchard gibi Ray Bradbury’den derinden etkilenen 26 yazarı bir araya getiren “Gölge Oyunu”, Bradbury’i onurlandırmak için yazdıkları yepyeni hikâyelerin toplamı.

Hikâyelerle birlikte Bradbury’nin kitap için yazdığı önsözle beraber, yazarların kendileri ve hikâyeleri üzerindeki Bradbury etkisini anlattıkları sonsöz bölümü dikkat çekiyor.

"GÖLGE OYUNU" ASLINDA BİR AİLE TOPLANTISI

Gölge Oyunu’ndaki hikâyeler; Ray Bradbury’yi unutan bir adamdan koruyucu meleklere, tüm evrenin karanlığa bürünmesinden sosyal yergilere pek çok meseleyi konu ediniyor.

başliksiz-1.20130618144727.jpgGölge Oyunu kitabının önsözüne “Sanırım sizleri neden bir aile toplantısına çağırdığımı merak ediyorsunuz. İzin verin açıklayayım,” cümlesiyle başlayan Ray Bradbury; emsalsiz bir hikâye anlatıcısı, imkânsızlıklar şairi ve Amerika’nın en sevilen yazarlarından biri olarak tanınıyor.

TOTOLİTER REJİMLERE EN KESKİN ELEŞTİRİYİ KALEME ALMIŞTI

Edgar Allan Poe’yu “babası” olarak kabul ederek onun üzerindeki etkisini her zaman vurgulayan Bradbury, 2007 yılında aldığı Pulitzer Özel Ödülü de dahil pek çok ödüle layık görüldü. En önemli eseri olarak kabul edilen Fahrenheit 451’de kitapların itfaiyeciler tarafından yakıldığı bir gelecek kurgusu üzerinden totaliter rejimlere en keskin eleştirilerden birini getirmişti.

Türkçeye M. İhsan Tatari'nin çevirisiyle kazandırılan Gölge Oyunu bilimkurgu türünü seven okurun çok ilgisini çekeçek gibi görünüyor.