BIST 9.113
DOLAR 32,38
EURO 35,07
ALTIN 2.326,75
HABER /  GÜNCEL

Yabancılar paranın yeni patronunu sevdi

Merkez Bankası başkanı Durmuş Yılmaz'ın yerine görevi devralan Erdem Başçı yabancıların tercih ettiği bir isim...

Abone ol

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası başkanlığına Erdem Başçı'nın getirilmesi, dış basında da geniş yankı buldu. Financial Times gazetesi, Başçı'nın gelişini, Merkez Bankası'na alışılmışın dışında bir başkan geldi başlığıyla verdi. Yabancı analistlerse, piyasaların Başçı'nın gelişini olumlu karşıladığını belirtti.

FT haberinde, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Perşembe günü TCMB başkanlığına, Türkiye'nin alışılmışın dışındaki para politikasının mimari Başçı'yı getirdiğine dikkat çekildi.

Bununla birlikte, Başçı'nın gelişinin hükümetin daha siyasi bir ismi getirmesinden endişe duyan yatırımcılar tarafında da olumlu karşılandığı belirtildi.

Royal Bank of Scotland'ın gelişmekte olan ülkelerden sorumlu analisti Tim Ash, "Başçı'nın gelişi, para politikasında herhangi bir oynaklığın yaşanmayacağı anlamına geliyor. Bu atama piyasaları rahatsız etmeyecek" diye konuştu.

BLOOMBERG ANKETİNDEN DE ÇIKMIŞTI

Adayların değerlendirildiği sırada, 19 ekonomistle yeni başkanın kim olacağına yönelik bir anket yapan Bloomberg sitesi, 19 ekonomistten 14'ünün işaret ettiği Başçı'nın TCMB'nin dümenine geçtiğini belirtti.

Goldman Sachs bankasının analistlerinden Ahmet Akarlı, Başçı'nın atanmasının Türkiye'de para politikasında devamlılık anlamına geleceğinden, piyasa tarafından olumlu karşılandığına dikkat çekti.

Reuters haber ajansı ise Başçı'nın TCMB'nin yüzde 5.5 olan enflasyon hedefine ulaşmak ve ülkenin rekor yükseklikteki cari açığıyla baş etmek gibi zorlu konularla karşı karşıya kalacağına dikkat çekti.