BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL  /  EMLAK

Yabancı yatırımcının güveni tam!

17 Aralık operasyonu sonrasında yerli yatırımcılar ev almak için beklemeye geçerken, yabancılar döviz kurlarının da etkisiyle konut alımında aktifleşti.

Abone ol

17 Aralık siyaseti dizayn operasyonu sonrasında gayrimenkul piyasalarında yerli yatırımcılar beklemeye geçerken, Türkiye'nin geleceğine inancını kaybetmeyen yabancılar döviz kurlarının da etkisiyle aktif alıma yöneldi.

TÜİK tarafından açıklanan istatistiklere göre konut satışı şubatta bir önceki yıl aynı döneme göre yaklaşık yüzde 7 düşüşle 82 bin 597 adet olarak gerçekleşti. Ocak ayına göre ise yaklaşık yüzde 6'lık düşüşe işaret etti. Satışlardaki düşüşün, ikinci el ve ipotekli konutlarda olduğu görüldü. Sektör temsilcileri, 2013'te büyük sıçrama yaşanan konut satışlarında, bu yıl faizlerdeki yükseliş sebebiyle bir miktar düşüş yaşandığını ancak markalı konut projeleri ve birinci el konutların bu düşüşten etkilenmediğini söyledi.

1 YILIN EN ÇOK SATIŞI

Bu dönemde, yabancı gayrimenkul yatırımcıları döviz kurlarındaki yükseliş nedeniyle adeta markalı konut projelerine akın etti. Dünyada gayrimenkulde gelişim potansiyeli en yüksek ikinci şehir olarak gösterilen İstanbul'da aralık ayından bu yana yabancı yatırımcıların alımları son 1 yılın en yüksek düzeyine çıktı. Reidin verilerine göre, 2013 yılında aralık ayına kadar yüzde 10'ların altında seyreden yabancı payları aralıktan bu yana yüzde 10'ların üstünde seyrediyor. Markalı konut projelerinin üreticileri yabancı yatırımcıların son dönemdeki gelişmeleri geçici olarak gördüğünü ve Türkiye'nin geleceğine olan inancını kaybetmediklerini söyledi. Yabancıların yatırım amacıyla proje seçtiklerini belirtti.

ŞUBATTA 1.071 KONUT SATILDI

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılı şubat ayı Konut Satış İstatistikleri'ni açıkladı. Yılın ikinci ayında yabancılara 1.071 konut satıldı. Yabancılara yapılan konut satışlarında, şubat ayında ilk sırayı 400 konut ile Antalya aldı. Antalya'yı 301 konut satışı ile İstanbul, 61'le Aydın ve Muğla, 57'yle Bursa ve 49'la da Mersin izledi. Türkiye'de bu yılın ocak ayında da yerli-yabancı toplam 87 bin 639 konut satılmıştı.

Altan Elmas Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı
Siyasi hava dağıldı

"Yabancı yatırımcıların özellikle Avrupa Yakası'ndaki projelere olan ilgisi her geçen gün artarak devam ediyor. Döviz kurundaki artış ve Türkiye'deki konut fiyatlarını yabancı yatırımcı alım fırsatı olarak görüyor. Yerli yatırımcı ise siyasi ortam yüzünden değil, faizlerdeki yükseliş yüzünden bekleyişte. TÜİK'in verilerine bakarsak, ikinci el ve ipotekli konutlarda azalış var. Birinci el konutlarda ise geçen yılın aynı dönemine göre artış yaşandı. Piyasalarda algılatılmaya çalışılan hava bozuldu. Siyasi hava dağıldı, artık kimse etkilenmiyor."

Süleyman Çetinsaya Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı
Seçimden sonra düzelecek

"Satıştaki projelerimize yabancı yatırımcıların yoğun ilgi gösterdiğini görüyoruz. Ancak bu yatırımcıların hepsi oturum için bireysel olarak talep gösteriyorlar. Konut satışlarındaki yüzde 6'lık düşüş ikinci el konutlarına ilgi olmadığını gösteriyor. Faizlerdeki artışta bunun en büyük sebebi. Bizim gibi markalı konut üreten firmaların projelerinde herhangi bir düşüş yaşanmadı. Seçimlerden sonra da her şey düzelecek ve satışlar artacaktır."

Bilal Aydoğan Özülke İnşaat YK Üyesi
Yüzde 12 satış yaptık

"17 Aralık sonrasındaki ekonomik gelişmeler yabancı yatırımcıya yaptığımız satışları etkilemedi. Lansman yaptığımız günden bu yana satışlarımızın yüzde 12'sini yabancılara gerçekleştirdik. Bu, yabancı yatırımcıların Türkiye gayrimenkul sektörüne güveninin devam ettiğini gösteriyor. Türkiye özellikle Türk Cumhuriyetleri ve Körfez ülkelerinin gözdesi."

İbrahim Babacan Babacan Yapı YK Başkanı
Dört yabancıya bir yerli

"Ülkede oluşturulan kaos ortamına rağmen Türkiye'yi yakından tanıyan yabancı yatırımcılar, bu dönemi fırsat olarak görüyor. 3 aydır satış ofislerimize yerli yatırımcıdan daha ziyade yabancılar geliyor. Kurlardaki artış nedeniyle yabancıya satışımız da arttı. Bu dönemde 5 müşterimizin 4'ü yabancıysa biri yerli. Bu da yabancıların konut projelerine ilgisinin devam ettiğini gösteriyor."

Talat Kılıç Kılıçoğlu Group YK Başkanı
Türkiye'ye tam puan

"Bugün Türkiye'de dövizin artması, gayrimenkul sektöründeki maliyetleri yukarı çekti. Birçok sektör oyuncusu fiyatlara zam yapmadan devam ediyor. Dolayısıyla şu anda alıcı lehine bir ortam hakim. Ülkemize yabancı yatırımcılar dövizle geldiği için yaşanan dalgalı kuru fırsata çeviriyor. Yabancılar, Türkiye'nin geleceğini parlak görüp, güvenerek yatırımlarına devam ediyor."

Hamit Demir Demir İnşaat YK Başkanı
Ülkemizi dünya tanıyor

"Türkiye'nin son dönemlerde yaşadığı siyasi kriz döviz kurlarını da etkiliyor. İç piyasada konut almak isteyenler seçimi beklerken, dış piyasada ise işler oldukça iyi ilerliyor. Arap Baharı'nın rüzgârının yanı sıra, Rusya, Almanya, Hollanda gibi ülkelerin, dalgalı kur dönemini fırsata çevirdiklerini gözlemliyoruz. Türkiye'yi tüm dünya tanıyor, potansiyelini biliyor. Seçimden sonra sektörün eski günlerine döneceğini düşünüyorum."

Ferhat Bakgör BakYapı Yönetim Kurulu Üyesi
Parlak günler yakında

"Türkiye'de yaşanan seçim ortamı sadece siyaseti değil aynı zamanda ekonomiyi de tetikliyor. Bugün yatırım yapmak isteyen tüketici seçimi beklerken, yabancı yatırımcılar yaşanan döviz dalgalanmasını fırsata çeviriyor. Türkiye'den konut almaya devam ediyor. Arap yatırımcıların sayısı her geçen gün artarken, bunlara Avrupa ülkeleri ve Rusya da ekleniyor. Sektörün yine parlak günlerine kavuşacağına inanıyoruz."