BIST 10.219
DOLAR 32,21
EURO 34,71
ALTIN 2.445,10
HABER /  POLİTİKA

Ya sev ya terk et suç mu?

Afişi asan İskenderun İlçe Belediye Başkanı Aslan slogana sahip çıktı. Yarınki DTP mitingi için ise bakın neler söyledi?

Abone ol

İNTERNETHABER -AA

"Ya sev ya terk et" sloganı gündemden düşmüyor. Önce Başbakan Erdoğan'ın "tek devlet, tek millet, tek vatanı istemeyen gitsin" sözleri "ya sev ya terk et" olarak algılandı. Erdoğan "Ben öyle demedim. O slogan MHP'nin" dedi. Ve o slogan yarın yapılacak DTP mitingi öncesi Hatay'da ortaya çıktı.

BİR AMERİKAN SLOGANI

Bu cümleye ABD'de araba tamponlarında sıklıkla rastlanır. Hatta en çok satılan stickerlardan biridir.

Peki slogan ilk kez ne zaman söylendi?

- Slogan cümle ilk kez 1940 yılında ABD'de bir radyo yorumcusu tarafından zikredilmiş. Walter Winchell radyodan bu sloganı milyonlarca ABD'liye duyurmuş...

- Yaygınlaşması 1950 yılına rastlıyor. Çünkü Cumhuriyetçi partinin seçim sloganı olarak kendine "AMERİKA: LOVE IT OR LEAVE IT"i seçiyor...

- 1964'te Barry Goldwater, Lydon Johnson'a karşı yürüttüğü başkanlık seçiminde yine aynı sloganı kullanıyordu...

- Slogan ABD'de 1969 yılında bir kez daha ortaya çıktı. Bu kez Kullanan başkan Richard Nixon'dı... Wietnam Savaşı'yla ilgili yaptığı meşhur "Sessiz Çoğunluk" konuşmasında bu cümleyi tekrarladı...

- Jean-Marie Le Pen ise 1980'lerde sloganı diline dolamış, 1997 yılında Cumhurbaşkanlığı seçimi esnasında da bu sloganı bayrak yapmıştı.  Meydanlardan halka AIME LE FRANSE OU QUITTE LE FRANSE diye seslenmişti. Hatta dönemin İçişleri Bakanı Nicolas Sarkozy ve diğer aşırı sağcı lider Philippe de Villiers`in de kullandığı `Ya sev ya terk et` sloganını ilk kendilerinin bulduğunu özellikle belirtmişti.  

PANKARTLARIN ARKASINDAYIM

Hatay'ın İskenderun ilçesi Belediye Başkanı Mete Aslan, kent merkezindeki panolardaki ''Bu vatan bizim, ya sev ya terk et'' yazılı ve kendi fotoğrafları bulunan pankartların arkasında olduğunu belirtti.

DTP MİTİNGİNDEN SONRA DEĞER KAZANDI

Afişlerin ilk asıldığı zaman hiç kimsenin karşı çıkmadığını ifade eden Aslan, ''Ne zaman, 2 şehit verdik, ardından DTP 6 Aralıkta miting yapacağını söyledi, bu afiş değer kazanmaya başladı'' dedi.

ESAS PROVAKATÖR MİTİNG DÜZENLEYENLER

Aslan, esas provokatörlüğün şehitlerin ardından miting düzenlemek olduğunu belirterek, ''Bana provokatör diyenler, 2 polisimizin şehit edilmesinin üstünden 7 gün geçmeden burada miting yapmaya kalkışıyor. Bu provokatörlük değil mi? Bu insanları tahrik etmek, insanları bölmek değil mi?'' diye konuştu.

DTP MİTİNG YAPACAK

DTP'nin düzenleyeceği mitingin güvenli ve sakin geçmesi için herkesin duyarlı olması gerektiğini vurgulayan Mete, şöyle devam etti:

''Tüm İskenderun halkına sesleniyorum; DTP'nin yapacağı mitingde en ufak bir saygısızlıkta, en ufak bir girişimde bulunmamaları ricasında bulunuyorum. DTP'nin mitingini rahat yapması konusunda belediye başkanı olarak arkadaşlarımla birlikte her şeyi yapacağız. MHP İl Başkanı da bir açıklama yaptı. Neden 7 gün önce asıldığında değil şimdi açıklama yaptı. Çünkü DTP'nin miting yapacağını öğrendi, yarın olabilecek olaylardan kendisini sıyırmak ve kendisini uzak tutmak istedi. Dikkat edin esas provokatörlük burada. Biz, afişlerin asıldığı gün bu açıklamayı yapsınlar diye beklerdik.''

AFİŞİ ASMAYA NASIL KARAR VERDİ?

Aslan, bu afişleri yaptırmaya bir televizyon programında eski Devlet Bakanı Şerafettin Elçi'nin açıklamalarının ardından karar verdiğini belirtti.

Kendisi ve benzer düşüncedekilerin ''gerici ve bölücü'' olarak görüldüğünü iddia eden Mete, şunları kaydetti:

''Bir televizyon programındaki tartışmada eski Bakanlardan Şerafettin Elçi, göğsünü gere gere Kürt olduğunu artık söylediğini belirtti. Elbette bunu söylemesinden kimse rahatsız değil. Bu memlekette Kürt, Arap, Çerkez herkes yaşıyor. Ama bizim bildiğimiz bir şey bu memlekette tek devlet var. Biz ulus devletiz. Biz ABD değiliz. Büyük Atatürk, Misak-ı Milli hudutlarını hedef göstermiştir. Ancak, birisi 'Misak-ı Milli hudutları değişebilir', 'değişmelidir' diyor. Bu vatan bizim. Ben burada Kürt, Arap, Çerkez diye hedef göstermedim ki, bir kesim buna büyük bir tepki gösterip, sanki kendilerine zulmedilmiş, hakaret edilmiş gibi açıklamalar yapıyorlar. Esas hakaret edilen, küçümsenen, hor görülen biziz. Bir söz söyledik, kıyamet kopardılar. DTP'li belediye başkanları gece gündüz konuşuyorlar, birliğimizi tartışıyorlar, onlar ırkçı olmuyor, Mete Aslan mı oluyor?

Ben Türküm dediğimde ayrım yapıyorsun diyorlar, Kürdüm diyene neden bir şey denilmiyor? Afişlerde 'ya sev'i batıya, 'ya terk et'i doğuya yazmışız diye eleştiriliyoruz. Biz Türkçeye göre, soldan sağa yazdık. Biz, hiçbir ırk, dil, din gözetmeden 'bu vatan bizim' dedik. Suç mu?''

Aslan, kendisinin ayrımcı olmadığını belirterek, ''Biz ayırım yapmayız. Ancak, vatanımıza, bayrağımıza söz ettirmem. Türk milliyetçisi olmam, vatanımı, bayrağımı sevmem suç mu?'' dedi.