BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

Wikileaks tutuklusu yeni hapishaneye naklediliyor

ABD'li yetkililer, Wikileaks belgelerini sızdıran kişi olmakla suçlanan Amerikalı askerin yeni bir hapishaneye naklinin 'işkence ve kötü muamele' iddialarıyla ilgisi olmadığını söylüyor.

Abone ol

Wikileaks belgelerini sızdıran kişi olmakla suçlanan Amerikalı er Bradley Manning, yeni bir askeri hapishaneye naklediliyor.

Amerikalı yetkililer, nakil kararının Bradley Manning'in ilk başta yerleştirildiği Virginia'daki hapishanede kötü muameleye tabi tutulduğu iddialarıyla ilişkisi olmadığını söylüyor.

Pentagon sözcüsü Jeh Johnson, Bradley Manning'in nakledileceği Kansas'taki yeni hapishanenin uzun süreli tutuklular için daha uygun bir yer olduğunu belirtti.

Yetkililer, Amerikalı askerin mahkemeye çıkarılmasının daha aylar alabileceğini kaydediyor.

Diğer tutuklulardan tecrit edilen Bradley Manning, intihar girişiminde kullanabileceği düşünülen her türlü kıyafetten mahrum bırakılıyor.

Bradley Manning, ABD'nin yüzbinlerce gizli diplomatik yazışmasını bilgisayardan kopyalayıp Wikileaks sitesine teslim eden kişi olmakla suçlanıyor.

Bradley Manning'in Virginia'daki hapishanede aşağılayıcı ve psikolojik yönden son derece yıpratıcı bir muameleye maruz bırakıldığı yönündeki haberler uluslararası planda yüksek seste eleştirilere yol açmıştı.

Manning'in destekçileri, günde 23 saat hücresinden dışarı çıkmasına izin verilmeyen askerin, sürekli olarak çırılçıplak soyunmaya zorlandığını söylüyordu.

Birleşmiş Milletler'in işkence vakalarını inceleyen özel raportörü Juan Mendez, Bradley Manning'i hapishane yetkililerinin gözetimi dışında serbestçe ziyaret etme talebinin geçen hafta Amerikalı yetkililer tarafından geri çevrildiğini açıkladı.

Bradley Manning'in destekçileri tarafından oluşturulan örgütün sözcüsü Ray McGovern, BBC Dünya Servisi'ne verdiği mülakatta, ''Bradley Manning, işlenen savaş suçlarını açığa çıkardı. Şimdi Amerikan ordusu, onun yaptığına bir başkası kalkışmasın diye sindirme ve korkutma teknikleri kullanıyor.'' diye konuştu.