BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

BDP'nin veto krizinde üç flaş gelişme!

Mahkeme, BDP'li Sabahat Tuncel'in 1.5 yıllık hapis cezasının ertelenmesine karar verdi.

Abone ol

YSK'nın veto krizinde üç flaş gelişme yaşandı! BDP'li Sabahat Tuncel'e mahkemeden vize çıkarken, BDP'li Gültan Kışanak, YSK'nın istediği belgeyi temin ederek YSK'ya ulaştırdı. Leyla Zana ve Hatip Dicle'nin mahkemeden aldıkları belgeler YSK'ya iletildi. 

DİCLE VE ZANA'YA DA YOL GÖRÜNDÜ

YSK'nın veto kararı sonrası ortaya çıkan kriz aşılmak üzere. Gerilimi azaltan gelişmeler bugün öğlen saatlerinde yaşandı. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, bağımsız milletvekili aday başvuruları YSK tarafından iptal edilen Leyla Zana ve Mehmet Hatip Dicle'nin, “Yasaklanmış haklarının bulunmadığı” kararını verdi.

İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesi, BDP Milletvekili Sebahat Tuncel'in avukatlarının başvurusunu değerlendirerek, milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasını, 6 ay hapse çevirip hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdi.

Tuncel'in avukatı Baran Doğan, yaptıkları başvuruyu değerlendiren İstanbul 7. Asliye Ceza Mahkemesinin, müvekkilinin milletvekilliği adaylığına engel teşkil ettiği bildirilen 1 yıl 6 aylık hapis cezasının 6 ay hapse çevrildiğini ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verdiğini bildirdi.

Tuncel kararı değerlendirdi
Mahkeme kararıyla ilgili CNN TÜRK'e konuşan Tuncel şunları söyledi:

"YSK, bize belgelerin eksik olduğunu ifade etti ve biz de bunu yeniden değerlendirdik.

Benim durumuma ilişkin 2007'de kesinleşen bir ceza var, ancak son çıkan yasalarla birlikte bunun 6 aya düşürülmesi gibi bir durum var. Aslında bunu YSK'nın değerlendirmesi gerekirdi ancak değerlendirmemiş.

Avukatlar başvuru yaptı ve bu 6 ay bir cezaya dönüştürüldü ve ertelendi. Hukuki olarak sorun kalkmış oluyor.

Hukuken istedikleri belgeleri verdik. Bundan sonraki süreci göreceğiz. Yasaları uygulama meselesi yeniden gündeme geldi ancak bunlar uygulanmıyor.

Önümüzdeki günlerde Diyarbakır'da bir toplantı yapacağız. Halkımızla konuşup, tartışacağız. Ancak bizi tatmin eden bir sonuç çıkmazsa boykot da dahil herşeyi tartışacağız."

Avukat Doğan, 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanunu'nun 11. maddesine göre mahkum olunan ceza miktarı 1 yıl ve üstü olduğu takdirde seçilme yetersizliğinin tartışılabileceğini belirterek, bu kararın ardından, müvekkilinin seçilme yeterliliğinin tartışılamayacağını kaydetti.

Doğan, bugün kararla birlikte Yüksek Seçim Kuruluna başvuracaklarını bildirdi.

KIŞANAK YSK'NIN İSTEDİĞİ BELGEYİ ALDI

BDP'li Gültan Kışanak ise YSK'nın istediği 'Memnu hakların iade edildiği' belgesini mahkemeden aldı. Kışanak temin ettiği belgeyi YSK'ya teslim etti.

Kışanak'ın belgelerini YSK'ya teslim eden BDP'nin avukatı, 'Dicle ve Zana'nın belgelerini de bugün teslim edeceğim' dedi.

DEMİRTAŞ'TAN TWITTER'DA MESAJ

BDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından Tuncel'le ilgili kararı duyurdu. BDP'nin vetolu adayları için de olumlu açıklamalar yaptı.

İşte Demirtaş'ın mesajları:

''Sebahat Tuncel'in cezası son yasal değişiklikler de göz önüne alınarak 6 aya düşürüldü. Mahkemenin yeni kararı bugün YSK'ya iletilecek. Bu durumda Sayın Tuncel'in adaylığı önünde tek bir bahane bile kalmamış oldu

Gültan Kışanak ve Ertuğrul Kürkçü memnu hakların iadesi kararını aldı ve YSK'ya iletti. Onların durumu için de YSK'nın bahanesi kalmadı.

Hatip Dicle ve Leyla Zana için de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi şu sıralar yeni bir karar yazıyor ve bu karar da YSK'ya iletilince onlar için de YSK'nın bahaneleri tükenmiş olacak.''

BİR ADAYA VİZE YOK!

BDP destekli bağımsız aday İsa Gürbüz, mahkemeden gerekli belgeyi alamadı.