BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Washingtonlu siyahlarda AİDS patlaması

Resmi bir araştırma Washington'un Afrika kökenli kadınlarının beşte birinin HIV pozitif olduğunu ortaya koydu.

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'un yoksul mahallerinde yaşayan Afrika kökenli Amerikalı her 100 kadından 12'sinin HIV pozitif olduğu ortaya çıktı.

Washington'da AİDS ölümcül hastalığına yakalanan kadınların sayısı böylece son iki yıl içinde ikiye katlanmış oluyor.

Kent yönetimi söz konusu artışın kısmen terslerin artık daha düzenli ve yaygın bir şekilde yapılmasından kaynaklandığını söylüyor ancak uzmanlar artışın hastalığın yaygınlaştığı anlamına gelebileceği uyarısında bulunuyor.

Washington'dan bildiren BBC muhabiri Zoe Conway, başkentin en yoksul mahallelerinin şehir merkezinden 10 kilometre mesafede olduğunu belirtiyor.

Öyleki, bu mahallelerin kimi kesimlerinden ABD yönetiminin simgelerinden ve yasama çalışmalarının yapıldığı Kongre binası bile görülebiliyor.

"Zengin" ABD'nin merkezine bu kadar yakın olmasına rağmen siyahların yaşadığı bu mahalleler, uzmanlara göre, AİDS'in endişe verici bir hızda artışının olduğu yerler oluyor.

Örnekleme yöntemiyle yapılan bir çalışma Afrikalı kadınların yüzde 12'sinin, erkeklerin ise yüzde 4'ünün HIV pozitif olduğunu gösterdi.

Kentin sağlık birimlerinin yürüttüğü çalışmayla ilgili bilgi veren yetkililer ilerleme kaydedildiğini, yeni vakaların sayısında azalma görüldüğünü ve insanların tedavi olanaklarına daha ve hızlı ulaşabildiğini söylüyor.

20 yıl sonra ilk uluslararası konferans

Ülkenin başkenti başkentindeki bu görünüme, ABD'nin yirmi aradan sonra ilk kez düzenleyeceği bir uluslararası AİDS konferansı öncesinde tanık olunuyor.

Delegelerin akın edeceği bu şehir ABD'nin AİDS oranının en yüksek olduğu yerler arasında göze batıyor.

Dünya Sağlık Örgütü WHO Washington'da olan şeyin bir salgın olduğunu belirliyor ve vaka sayısındaki artış hızının kimi gelişmekte olan ülkelerdekilerle aynı düzeyde olduğunu belirtiyor.