BIST 10.083
DOLAR 32,43
EURO 34,80
ALTIN 2.433,14
HABER /  GÜNCEL

War Child: Iraklı çocuklar ihmal edildi

İngiliz yardım kuruluşu War Child, yeni raporunda Iraklı çocukların dramına dikkat çekti. Rapora göre Iraklı çocuklar hem artan şiddetle karşı karşıya, hem de eğitimde geri kalıyor.

Abone ol

İngiltere merkezli bir yardım kuruluşuna göre Iraklı çocukların durumu 'dünyanın en ihmal edilen krizlerinden biri'ne dönüştü.

Savaş bölgelerindeki çocuklara yardım eden War Child adlı kuruluş, ABD öncülüğündeki işgalin üzerinden 10 yıl geçmesine rağmen Irak'ta şiddetin arttığını, yaşam süresinin kısaldığını ve çocukların eğitimde geri kaldığını bildirdi.

Irak'ta son beş ayda ölen çocuk ve gençlerin sayısı yaklaşık 700'ü buluyor.

War Child'ın raporunda, uluslararası camia "Irak'ta görevin başarıldığını düşündüğü" için, Iraklı çocukların kaderine terkedildiği belirtiliyor.

War Child, eski ABD Başkanı George Bush'un 'görev başarıldı' konuşmasının 10. yıldönümünde yayınladığı raporda, Irak'a yapılan kalkınma yardımlarının 2005 ile 2011 arasında 19 milyar dolar azaldığına dikkat çekti.

Irak'ın 33 milyonluk nüfusunun yüzde 56'sı çocuk ve gençlerden oluşuyor.

Petrolü olması nedeniyle, savaşın yol açtığı yıkıma rağmen 'orta gelir düzeyinde bir ülke' kabul edilen Irak, War Child'a göre Orta Doğu'da çocuk olmak için en kötü yerlerden biri.

Kurumun raporunda, Irak'ta son iki yıldır şiddetin tırmanışa geçtiği ve geçen Aralık'tan bu yana 692 çocuk ve gencin şiddet olaylarına kurban gittiği belirtiliyor.

İntihar saldırıları için kullanılan çocukların yaşının ise 14'e kadar düştüğünü belirten War Child, Iraklı çocukların dörtte birinden fazlasında travma sonrası stres bozukluğu olduğunu tahmin ediyor.

Rapora göre Irak'ta ilk ve ortaokula devam eden çocukların sayısı da azaldı.

Irak'ta ayrıca her yıl 35.000 bebek ölümü oluyor ve çocukların dörtte biri yetersiz beslenme nedeniyle fiziksel ve zihinsel açıdan yeteri kadar gelişemiyor.

Irak'ın 'medya gündeminden düştüğünü' söyleyen War Child, yardımlar yetersiz kaldığı için Irak'ta gelecek kuşağın tehlikede olduğunu kaydetti.

Hayır kurumu, hükümetin hizmet götürmekten sorumlu tutulabilmesi için ülkede sivil toplum örgütlerinin güçlendirilmesi çağrısında bulundu.

War Child'ın Irak sorumlusu, giderek artan siyasi görüş ayrılıkları, şiddet olayları ve Suriye'deki çatışmalardan kaynaklanan bölgesel gerginlik yüzünden Irak devletinin tamamen yıkılabileceğini söyledi.