BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  GÜNCEL

W, AİHMe gitti

Newroz kelimesindeki 'w' harfi yüzünden toplatılan davetiyeler DTP tarafından AİHM'de dava edildi.

Abone ol

Kars Sulh Ceza Mahkemesi’nin, "Newroz" kelimesinin yazılışındaki "W"nin Türkçe’den farklı bir dilde olmadığı yönündeki kararına bir üst mahkemenin uymaması sonucu toplatılan, DTP Kars İl Başkanlığı Davetiyeleri konusu AİHM’e taşındı. DTP Kars İl Başkanı Mahmut Alınak, toplatılan davetiyeler için Türkiye’den 100 bin YTL talep etti.

Kars Sulh Ceza Mahkemesi’nin "W"nin Türkçe dışında bir dil kapsamına alınmayacağı yönündeki 16 Mart 2006’daki kararına, 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin bir gün sonra toplatma kararı alması AİHM’de dava edildi. DTP Kars İl Başkanı Alınak’ın 21 Mart Nevruz kutlamaları öncesinde dağıttığı davetiyelere, Kars Valiliği, bir üst mahkeme olan 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde itiraz etmiş ve 10 bin davetiye toplatılmıştı.

Alınak, AİHM’e başvuru dilekçesinde, "20 milyon Kürdün yaşadığı bir ülkede, Kürtçe olan bir bayram adının yasaklanması, insanların ana dillerin yok sayılması insanlık dışı ve onur kırıcı muamele yasağının ihlali niteliğindedir" dedi. Alınak ayrıca, Kars 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararına karşı başvuracakları bir mahkemenin de olmadığını belirterek, "Kararın kesin olarak verilmesi ve temyiz hakkının bile bulunmaması adil yargılanma hakkının ihlali niteliğindedir" dedi.

Alınak, mahkeme kararına karşı kendilerinin savunmalarının da alınmadığına işaret ederek dilekçesinde şöyle dedi: "İhlallerin tespiti ile partimizin ve öteki tüm siyasi partilerin siyasi çalışmalarında yazılı ya da sözlü olarak kullanmaları hala suç ve yasak olan Newroz kelimesi üzerindeki yasaklamanın bu davanın sonucu beklenmeden İhtiyati Tedbir yolu ile kaldırılmasına, Sözleşmenin 41.maddesi uyarınca hakkaniyete uygun tatmine karar verilerek, 100 bin YTL manevi tazminat ve masraf ve avukatlık ücretlerine hükmedilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: www.milliyet.com