BIST 9.080
DOLAR 32,37
EURO 34,96
ALTIN 2.325,31
HABER /  GÜNCEL

Vurguncu sekreter ABD'de ortaya çıktı

Alfa Menkul Değerler’de müşterilerin hesabından kaçırdığı 12 milyon lirayla ortadan kaybolan sekreter Billur Fenerci bulundu

Abone ol

Alfa Menkul Değerler’de müşterilerin hesabından kaçırdığı 12 milyon lirayla ortadan kaybolan sekreter Billur Fenerci, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde ‘bulundu’. Ancak mahkeme, Fenerci için “kaçak” tespiti yapmıyor.

Bir dönem Türkiye’nin önde gelen aracı kurumlarından Alfa Menkul Değerler’de Genel Müdür Asistanı olarak çalışan ve 2003’te kuruma ait 12 milyon lirayı alarak kayıplara karışan Billur Fenerci’nin izi ABD’de bulundu. Ancak Haberhakki.com internet sitesinde yer alan habere göre Fenerci hakkında “kaçak olduğunun tespiti” için mahkemeye başvuran Sermaye Piyasası Kurumu (SPK) avukatları eli boş döndü. Mahkemenin bu talebi reddetmesiyle Fenerci hakkında açılan davaların zaman aşımına uğrayarak düşme riski doğdu.

AVUKATLAR İTİRAZ ETTİ

SPK avukatları bu karara Ağır Ceza Mahkemesi’nde itiraz etti. Ağır Ceza Mahkemesi’nin itiraz başvurusuna vereceği yanıt Fenerci çiftinin akıbetini de belirleyecek. Fenerci’nin “kaçak” olduğu mahkeme tarafından kabul edilseydi, davalarda zamanaşımı süresi duracak ve Fenerci ne zaman yakalanırsa yargılama başlayacaktı. Alfa Menkul’de milyonlarca doların kaybolmasının hemen ardından Billur Fenerci ve eşi Oğuzhan Fenerci kayıplara karışmıştı. O dönemde olay gazetelerin manşetlerine de yansıdı. 2003’te Billur Fenerci’nin arkadaşlarının ismine sahte hesaplar açtığı daha sonra da günlük müşteri emirlerinde yapılan kârlı işlemleri bu hesaplara aktardığı iddia edilmişti. Zarar edilen işlemlerin ise müşteri hesaplarına geçildiği öne sürülmüştü. Bu yolla 12 milyon liralık para çekildiği belirtilmişti. Enka’nın kurucusu Sadi Gülçelik’in kızı Ayşe Gülçelik’in hesabında büyük zarar olduğu ifade edilmişti.

SPK FOTOĞRAFTAN TAKİP ETTİ

SPK aradan 8 yıl geçtikten sonra zaman aşımı yüzünden davanın düşmemesi için konuyu tekrar araştırmaya başlamasıyla Fenercilerin ABD’de olduğu ortaya çıktı. ABD’de iş kuran, orada yaşayan Türklerin internet sitelerinde fotoğrafları yer alan Fenerci’nin yıllardır bu ülkede yaşadığı tespit edildi. SPK avukatları internet sitelerinden buldukları adreslerle İstanbul 12. Asliye Ceza Mahkemesi’ne “kaçak tespiti” yapılması için başvurdu. Mahkeme ise 25 Nisan’da aldığı kararla Billur ve Oğuzhan Fenerci hakkında kaçak muamelesi yapılması yönündeki istemin reddine karar verdi. Dilekçede “2004’ten beri yakalanamayan sanıklar hakkında, yakalama yapılamadığından ve sanıkların yurt dışında yaşadıkları tespit edildiğinden, sanıkların zaman aşımı süresinin durmasını sağlamak üzere ‘kaçaklık’ kararı verilmesi zaruridir” denildi.

ALFA'NIN BATMASINDA PAYI VAR

Demirbank’ın da sahibi olan Cıngıllıoğlu ailesine ait Alfa Menkul, 24 Şubat 2003’te Billur Fenerci’nin müşteri hesapları üzerinde usulsüz işlemlerde bulunduğunu belirtmiş, savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Olay ortaya çıktıktan bir gün sonra Alfa Menkul’ün işlem sırası kapatılmış, üç müşteri toplam 8.8 milyon lira tazminat talebinde bulunmuştu. Müşterilerin arka arkaya açtığı davalar ve ortadan kaybolan para nedeniyle Alfa’nın mali yapısı bozulmuş, şirket bedelli sermaye artırımına giderek sorunu çözmeye çalışmıştı. Ancak artırım talebi SPK tarafından şarta bağlanınca bu girişimden vazgeçildi. Şirket 22 Mayıs 2005’te faaliyetlerini durdurdu ve alım satım yetki belgesi iptal edildi. 2006 Ekim ayında şirketteki çalışan sayısı üçe inmişti. Şirket şu anda gayri faal durumda.

TWİTTER, FACEBOOK HESABI VAR, SADECE 'ARKADAŞ' AÇIK

2003 yılında Cıngıllı Holding ve Demir Factoring’in sahibi olduğu Alfa Menkul Değerler’in genel müdürü, sekreteri Billur Fenerci’yi zimmetine para geçirmekle suçladı. Bu şikayet üzerine harekete geçen savcılık, Fenerci’nin mal varlığını incelemeye aldı. O dönemde yapılan incelemede Billur Fenerci’nin kendi adına kayıtlı Mini Couper, Alfa Romeo, kızı Melisa adına kayıtlı Range Rover, babası Babür Alemdar adına kayıtlı Range Rover, eşi Mehmet Oğuzhan Fenerci adına kayıtlı Porsche, Mercedes, Land Rover ile BMW, Cherokee gibi lüks arabalar bulunduğu belirlendi. Şirket, araçlara el konulmasını talep ederken, soruşturmayı yürüten savcı Erol Canözkan, Billur Fenerci hakkında gıyabi tutuklama kararı çıkardı.

EŞİ MÜHENDİS, 1 ÇOCUĞU VAR

Şu anda 41 yaşında olan Billur Fenerci, 2003 yılında mühendis olan eşi Mehmet Oğuzhan Fenerci ile ABD’ye gitti. Çiftin Melisa adında bir kızı var. Annesi Okşan Alemdar ve babası Mustafa Babür o dönemde yaşananlar sonrasında yurtdışına çıkmak üzereyken gözaltına alınmıştı. Twitter’da “feberci13” olarak yer alıyor. Twett’leri açık değil, takip için kendisinin onaylaması gerekiyor. 133 kişiyi takip ediyor, 21 takipçisi var. Facebook’ta Billur-Oğuzhan Fenerci olarak kayıtlılar ancak bilgileri sadece arkadaş listesi tarafından görülebiliyor.