BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,74
ALTIN 2.434,77
HABER /  GÜNCEL

Vizeler kalkınca Türkler Avrupa'ya gidecek

Türkiye ile Avrupa Birliği, mülteci krizinin çözümü konusunda prensipte anlaşmaya vardı. Gelişmeleri değerlendiren Pronto Tur Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran “Serbest dolaşım olayı her şeyin başında psikolojik olarak büyük bir etki yaratacaktır'' açıklamasında bulundu.

Abone ol

Anlaşma şartlarına göre, AB Haziran ayına kadar Türkiye için Avrupa seyahatlerinde vize şartını kaldırmayı önerecek. Bu ihtimal ülke genelinde önemli bir sektör haline gelen aracı vize kurumlarını getirdi.

Vizelerin kalkması durumunda, bu şirketlerin ne yapacağı merak konusu. Sektörden isimler işlerinin yarı yarıya azalmasını beklediklerini söylerken, Türkiye'nin önde gelen tur operatörleri, tur satışlarının uzun vadede 3 katına çıkacağını düşünüyor. Vizelerin kaldırılması durumunda, sabah erken saatlerde aracı kurumlara gidip sırada bekleme derdi de ortadan kalkacak.

TUR ŞİRKETLERİ BU DURUMDAN ÇOK MEMNUN

Pronto Tur Başkanı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, “Serbest dolaşım olayı her şeyin başında psikolojik olarak büyük bir etki yaratacaktır. Şu anda 400 küsür Euro artı vize ücreti olarak turlarımızı satıyoruz. Vizelerin kalkması durumunda bu artı vize ücreti ki bu da 120 Euro’ya kadar çıkıyor, doğrundan kesilecek, yani tur sadece 400 küsür Euro’ya satılacak demek. Dediğim gibi diğer etken de psikolojik rahatlama. İnsanlar bundan sonra yurtdışı planları yaparken, vizesiz seyahat edebilmenin rahatlığını yapacaklar. Bir de vize almak kolay bir iş değil biliyorsunuz. Bir sürü işlem, bir sürü belge gerekiyor. Bizde sadece vize işlemlerinde çalışan 12 kişi var. Ama şimdi bütün bunlar ortadan kalkacak. Akşam arkadaşlarınızla otururken, haftasonu Abant’a mı gideyim derken bir anda yoksa Belgrad mı Roma mı olsun diyebileceksiniz” dedi.

Onaran, bu durumun tur satışlarını da etkileyeceğini ifade etti ve şöyle konuştu:“Biz zaten uzun zamandır bu ihtimal üzerine çalışıyoruz. Hem online hem de paket turlar açısından. Paket turlar açısından kısa vadede artışların yüzde 70, uzun vadede de 3 kata kadar çıkabileceği görüşündeyiz” dedi. Onaran, vizelerin kaldırılması durumunda vize departmanında çalışan kişilerin işlerinin diğer ülkeler için devam edeceğini, en kötü ihtimalde başka departmanlara kaydırılabileceğini, işten çıkarma ihtimallerinin olmadığını söyledi.