BIST 9.530
DOLAR 32,49
EURO 34,85
ALTIN 2.479,84
HABER /  GÜNCEL

Vize kalkmazsa Türkiye sınırı açacak!

AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, AB'nin vizeleri kaldırılmaması halinde, Geri Kabul Anlaşması'nın fesh edilebileceğini söyledi. Bu da Türkiye'nin sınırları açması ve AB'den gelen mültecileri kabul etmemesi anlamı taşıyor.

Abone ol

AB Bakanı Volkan Bozkır, bu yılın Ekim ve Kasım aylarında AB'nin Türkiye'ye yönelik uyguladığı vizenin kalkması gerektiğini söyledi. Bozkır, vize uygulamasının devam etmesi halinde Türkiye'nin Geri Kabul Anlaşması'nı fesh edebileceğini açıkladı.

Bozkır, düşünce kuruluşu German Marshall Fund’ın Washington’daki merkezinde yaptığı konuşmanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bozkır, 7 Mart’ta Brüksel’de yapılacak Türkiye-AB zirvesinde enerji ve ekonomik üst düzey işbirliği, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi, vizelerin Türk vatandaşları için kaldırılması, müzakere fasıllarının açılması ve yasa dışı göç gibi konuların ele alınacağını hatırlattı.

"3 MİLYAR EURONUN İNTİKALİ BAŞLAYACAK"

Türkiye’nin Suriyeli misafirleri için bugüne kadar 10 milyar dolar harcadığını, sadece hastane hizmetlerinden faydalanmaları için 9 milyar lira kaynak aktarıldığını kaydeden Bozkır, şöyle devam etti:

“Bu 3 milyar euro Türkiye’ye verilmiyor. Bu 3 milyar euro bir anlamda AB’nin kendi vicdanını rahatlatması için Suriyeli kardeşlerimize harcanmak üzere Türkiye’ye ulaştırılacak. Bununla ilgili ihtiyaç listeleri hazırlandı. Bunlar içinde ağırlık okullara, hastanelere verilecek. Kamplardaki şartların daha iyi hale getirilmesi, hatta kampta yaşayan Suriyeli kardeşlerimizin konutlara geçmesi gibi projeler var.

"AB'YE GÖÇÜN ÖNÜ ALINAMAZ"

Suriye sorunu çözülemediği takdirde terörün ve illegal göçün Avrupa’ya ulaşması önlenemeyecektir ve daha büyük boyutlarda ortaya çıkma ihtimali de çok güçlü bir şekilde ortadadır. Ayrıca dünyada gerçekten illegal göçten nemalanmak isteyen bir örgütlenme var. 6 milyar dolarlık bir ekonomiden bahsediliyor.

"MERKEL EN DOĞRU TEŞHİSİ KOYAN LİDER"

Burada Şansölye Angela Merkel Avrupa’da aslında en doğru teşhisi koyan lider ve tüm tenkitlere rağmen de doğru tespitini doğu politikalarla yürütme arzusunda bir lider. Eğer AB ülkeleri bu sorumluluğu paylaşmazsa o zaman bu sorunun ortadan kalkması mümkün olmaz. 

"EKİM, KASIMDA VİZENİN KALKMASI LAZIM"

Ekim, Kasım aylarında da AB’nin vizeyi kaldırma kararını alması lazım. Geri Kabul Anlaşması şayet yürürlüğe girer, Ekim Kasım aylarında vize kalkmazsa Geri Kabul Anlaşmasının içindeki hükme göre bizim anlaşmayı feshetme hakkımız var. Bu birlikte yürüyen bir ilişki."