BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  DÜNYA

VETERİNER HEKİMDEN ‘SİVRİSİNEK’ UYARISI

Sinek ve üvez istilasına uğrayan Adıyaman’da vatandaşlar zor anlar yaşarken, veteriner hekim Zeki Selçuk, sivrisinek ısırıklarına karşı vata...

Abone ol

Sinek ve üvez istilasına uğrayan Adıyaman’da vatandaşlar zor anlar yaşarken, veteriner hekim Zeki Selçuk, sivrisinek ısırıklarına karşı vatandaşları uyararak, sivrisinek ısırıklarında meydana gelen hastalıkların bulaşıcı ve aynı zamanda ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirtti.
Adıyaman’da, sinek ve üvez istilasına karşı vatandaşları uyaran veteriner hekim Zeki Selçuk, “Adıyaman sivrisinek istilasına uğramış durumda. Bu sivrisinekler genelde, bataklık ve sulak yerleri tercih ederler. İnsanların yaşadığı ortamları daha çok tercih ediyorlar. Çünkü sivrisinekler insan kanıyla beslenmektedirler. Belediye ekiplerinin düzenli olarak ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Birey olarak bizlerin evlere çekilip akşam saatlerinde, sivrisinek istilasının başlayacağı saatlerde, bulunduğumuz evin kapı ve pencerelerini kapatıp ev içerisinde lokal ilaçlar da kullanabiliriz. Sivrisinekler birçok zoonoz hastalıkları bulaştırabilir. Ciltte iltihaplanmalar, alerjik reaksiyonlar, ateşli hastalıklar ve beyin iltihaplanmalarına sebep olabilir. Rahatsızlık duyan kişilerin acilen en kısa sağlık merkezlerine başvuruda bulunmaları, tedavi edilmeleri gerekmektedir. Bataklığı seven bir canlıdır sivrisinekler. Diğer canlılardan hastalıkları alarak insanlara bulaştırabilir. Taşıyıcı dediğimiz, bir ara konakçıdır aynı zamanda. Bunun için insanların çok dikkatli olması gerekiyor. Sivrisinekler, gece serinliğin olduğu saatlerde dışarı çıkar. Gündüz sıcaklığında ise, ormanlık ve yeşil alanlarda bulunurlar. Muhtemelen çevre illerdeki soğuk hava ve Adıyaman’ın bahar sıcaklığı, sivrisinek istilasına sebep olmuştur diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
(İHA)