BIST 9.916
DOLAR 32,44
EURO 34,74
ALTIN 2.438,67
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'daki öğrenci gösterilerinde kan döküldü

Başkent Karakas'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde şiddet olayları patlak verdi ve en az 3 kişi vurularak öldürüldü. Olayları kınayan Cumhurbaşkanı Maduro da olayların ardında "neo-faşistlerin bulunduğunu" söyledi.

Abone ol

Venezuela'nın başkenti Karakas'ta düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerde şiddet olayları patlak verdi ve en az 3 kişi vurularak öldürüldü.

Olaylar 10 bin dolayında göstericinin genelde sakin geçen yürüyüş ardından dağılmasından sonra patlak verdi.

Yürüyüşten sonra küçük bir grup geride kaldı ve güvenlik güçleriyle çatışmaya girdi. Bu sırada motosikletleriyle grubun yanına gelen silahlı şahıslar kalabalığa ateş açtı. Göstericiler büyük bir izdiham arasında kaçışırken, hükümete muhalif 24 yaşındaki Bassil da Costa vurularak öldü.

Çıkan kargaşada, hükümet yanlısı karşı-gösteriye katıldığı düşünülen Juan Montoya adlı eylemci de vurularak öldürüldü.

Her iki şahsın motosikletli saldırganlarca mı, yoksa başka kişilerce mi öldürüldüğü anlaşılamadı.

Başkentin doğusunda düzenlenen bir diğer hükümet aleyhtarı gösteride de üçüncü bir kişi vurularak öldürüldü.

Başkentteki protesto yürüyüşü, bir süredir Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'nun izlediği siyasetlere karşı girişilen kitlesel gösterilerin bir parçası.

Çoğunluğu öğrencilerden oluşan göstericiler, daha önceki protesto eyleminde yasa dışı olarak gözaltına alınan 13 kişinin serbest bırakılması isteğiyle başsavcılığa doğru yürüyüşe geçmişti.

Venezuela Meclis Başkanı Diosdado Cabello, Montoya'nın öldürülmesinden "faşistlerin sorumlu olduğunu" söyledi, ama daha fazla ayrıntıya girmedi.

Eylemleri kınayan Cumhurbaşkanı Maduro da olayların ardında "neo-faşistlerin bulunduğunu" söyledi. Barış çağrısında bulunan Maduro, bununla birlikte, şiddete adları karışanların cezasız kalmayacaklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Madura, radyo-televizyon konuşmasında "Venezuela'da askeri darbe olmayacak. Bundan emin olun, tüm dünyaya da bunu söyleyin" derken, muhalafetteki politikacılar yeni gösterilere gidilmesi çağrısında bulundu.

Venezuela dünyada en fazla cinayet olayının meydana geldiği ülkelerden biri. Derin siyasi kutuplaşma yaşayan Venezuela ayrıca, geçen yılki % 56,2'yle, bölgede en yüksek enflasyon oranına sahip ülke.