BIST 9.916
DOLAR 32,52
EURO 34,86
ALTIN 2.444,90
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

'CHP kaotik bir parti oldu'

Zaten kaotik bir halde olan CHP’nin daha da kaotik hale geldi. Parti içerisinde farklı aktörlerin varlığı CHP’yi bu ruh hali içerisine soktu.

Abone ol

A Haber’de Nihan Günay’ın sunduğu Medya Dünyası Sabah gazetesi yazarı Mahmut Övür’ü konuk etti. CHP’de neler oluyor? sorusunu yorumlayan Övür; zaten kaotik bir halde olan CHP’nin daha da kaotik hale geldiğini dile getirerek, parti içerisinde farklı aktörlerin varlığının CHP’yi bu ruh hali içerisine soktuğunu söyledi.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2009’da belirlenen, Deniz Baykal, Önder Sav ekiplerini yenilediğini söyleyen Övür, “Evet CHP’de bir yenilenme gerekiyordu. Çünkü Kemal Bey ilk defa yerel seçimlerde kendi kadrosunu yaratacak. Burada da parti Kemal Bey’e bu toleransı verebilirdi.” dedi.

CHP HAKİKATEN KAOTİK BİR HALE GELDİ

CHP’de neler oluyor? CHP hakikaten kaotik bir hale geldi. Zaten kaotik haldeydi. Mustafa Sarıgül ile ilişkili boyutu var, partiden dışarıdan dizayn edilmesiyle ilişkili boyutu var, Kemal Kılıçdaroğlu’nun yeni dönemi dizayn etme düşüncesi var.

Parti içerisinde çok farklı başka aktörler de var. Ulusalcıları var, daha sosyal demokratları var. Böyle bir yapıda teamülleri aşan bir yöntemle aday seçildi. Böyle bir garip durum, hem çok demokrasiye götüreceğinizi söyleyeceksiniz, hukuk isteyeceksiniz ama kendi partiniz içerisindeki, en azından en alt düzeydeki demokratik işleyişin gereğini yerine getirmeyeceksiniz.

Bir ilçede birkaç aday yarışıyor, eğilim yoklaması yapıyorsunuz ilk üç çıkıyor diyelim. Siz üçü atıyorsunuz, bir gün sonra üçü geriye çekip birinciyi atıyorsunuz. Böyle bir yapı bkargaşayı yaratır. Kılıçdaroğlu kendisi de söyledi; en çok yoğun tartışmaların olduğu yerler de garanti yerler. Bu da aynı zamanda parti içerisindeki ruh halini de yansıtıyor.

PARTİDE BÜTÜNLÜĞÜ SAĞLAYACAK BİR ORTAK AKIL DEVREYE SOKULMUYOR

Beşiktaş’ta, Kadıköy’de Çankaya’da İzmir’in önemli, kesin yerlerinde inanılmaz bir kavga var, yarış var. Bir, dışarıdan aday dizayn etmenin getirdiği bir rahatsızlık var zaten. İki; Kemal Bey bu yapının 2009’da belirlenmiş olduğunu biliyor. Bir biçimde Deniz Baykal ,Önder Sav ekiplerinden oluşan bir yapıdır.

Orada da şöyle bir elemeye gitmedi; gerçekten toplumla iyi bağ kuran başarılı belediye başkanlarını tutup eksiği gediği olan, değiştirilmesi gerekenleri değiştirmedi. Toptan bir değişime büyük oranda değişime gitti.

Örgütle genel merkezi karşı karşıya getirdi. Sarıgül’ün de etkisi var. Sarıgül de bir taraftan kendi kadrosunu oluşturmaya çalışıyor. Bunlar olurken de fazla sesini çıkarmıyor. Partide bütünlüğü sağlayacak bir ortak aklı devreye sokmuyorlar. Herkes bir şekilde 30 Mart sonrasına hesap yapıyor. 30 Mart sonrasında ben kaç belediyeyi elimde tutacağım, kaç belediyede beni destekleyecek ekip olacak üzerinden siyasete balkıyor.

TARTIŞMALARDA DEMOKRASİ YOK

Tartışmalara bakın, çünkü tartışmalarda bir demokrasi falan yok. Daha çok adamcılık üzerinden. Benim adamım, senin adamım, bana yakın adam, bana sadık adam üzerinden bakılıyor. Sosyal demokrat, yerel yönetimlerde başarılı, iyi işler yapmış, yerel yönetimlerde marka olmaya yatkın. Toplumla iyi bağlar kurmuş insanlar üzerinden bir seçim yapıladı.

Evet CHP’de bir yenilenme gerekiyordu. Çünkü Kemal Bey ilk defa yerel seçimlerde kendi kadrosunu yaratacak. Burada da parti Kemal Bey’e bu toleransı verebilirdi.