BIST 10.083
DOLAR 32,50
EURO 34,90
ALTIN 2.441,84
HABER /  GÜNCEL

Venezuela'da insan hakları ihlallerine yaptırım

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Venezuela'da insan hakları ihlallerine karışmış yetkililere yaptırım uygulanmasına ilişkin tasarıyı onayladı. Beyaz Saray ise yaptırımların krize siyasi çözüm girişimlerine sekte vuracağını söyleyerek karşı çıkıyor.

Abone ol

ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Venezuela'da insan hakları ihlallerine karışmış yetkililere yaptırım uygulanmasına ilişkin tasarıyı onayladı.

Tasarı, Venezuela hükümetinin bazı üyeleri için seyahat yasağı getirilmesini ve ABD bankalarındaki varlıklarının dondurulmasını öngörüyor.

Tasarının yasalaşması için Senato'dan da geçmesi ve Başkan tarafından onaylanması gerekiyor.

ABD Dış İlişkiler Komisyonu geçen hafta da benzer bir yasa tasarısı sunmuştu.

Venezuela'da Şubat ayında Nicolas Maduro'nun devlet başkanlığı görevine başlamasından bu yana düzenlenen gösterilerde en az 42 kişi öldü.

Ölenler arasında protestocular da, Maduro hükümeti destekçileri de vardı.

Beyaz Saray karşı

Hükümeti destekleyenler, Hugo Chavez'in uygulamaya koyduğu sosyal reformları savunduklarını söylüyorlar.

ABD Temsilciler Meclisi'nde tasarının tartışıldığı oturumda söz alan Cumhuriyetçi üye İleana Ros-Lehtinen "Kongre dünyanın dört bir yanında özgürlük ve demokrasi davası için harekete geçmeye hazır olmalıdır" diye konuştu.

Beyaz Saray ise Maduro hükümetine yaptırım uygulanmasına karşı. Bu tür önlemlerin krize siyasi bir çözüm bulunması çabalarına sekte vuracağını savunuyor.

ABD Temsilciler Meclisi'nin Demokrat üyelerinden Gregory Meeks yaptırım tasarısının, Venezuela'da hükümetle muhalefet arasında diyalog kurulmasını teşvik eden yerel liderlerin çabalarını baltalayacağını söyledi.

Meeks, Reuters ajansına yaptığı açıklamada "Bu yasa tasarısı ABD'nin çıkarına değil. Bölgedeki müttefiklerimize, onların görüşlerini kaale almadığımız mesajını veriyor" diye konuştu.

Görüşmeler kesildi

Güney Amerika Devletler Topluluğu UNASUR'un dışişleri bakanları geçen hafta muhalefetin görüşme masasından çekilmesi ardından Caracas'dan ayrılmıştı.

Venezuela'daki en büyük muhalefet grubunu oluşturan Demokratik Birlik İttifakı (MUD) hükümetin, polis tarafından gözaltına alınan 200'ü aşkın kişiyi serbest bırakmayı kabul etmemesi üzerine görüşmeleri protesto etmeye karar vermişti.

Devlet Başkanı Maduro, Venezuela içinde ve dışındaki sağcı odakların huzursuzluk yaratıp hükümeti düşürmek için ittifak yaptığını söyledi.

Darbecilik suçlaması

Hükümet yetkilileri dün muhalefet lideri Maria Machado'yu ABD ile işbirliği yaparak Maduro'ya karşı suikast planları yapmakla suçladılar.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Venezuela hükümetini görüşmelerde iyi niyet göstermemekle suçları ve ABD'nin sabrının taşmakta olduğunu söyledi.

Venezuela'daki protesto gösterileri Şubat başlarında başlamış ve ülkenin dört bir yanına yayılmıştı.

Muhalefet yüksek enflasyon, yaygınlaşan suç ve temel ihtiyaç maddeleri kıtlığı çekilmesinden hükümetin sol politikalarını sorumlu tutuyor.

Machado bu iddiaları reddetti ve Twitter hesabından bu tür suçlamaları "alçaklık" diye niteledi.

Nicolas Maduro, 14 yıl devlet başkanlığı yaptıktan sonra kanserden ölen eski devlet başkanı Hugo Chavez'in yerine seçilmişti.