BIST 10.277
DOLAR 32,34
EURO 34,81
ALTIN 2.393,53
HABER /  GÜNCEL

Venezuela: Fahiş fiyat baskınlarında 100 gözaltı

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, ekonomik krizin arkasında "kapitalist parazitler" diye tanımladığı bazı iş adamlarının bulunduğunu söyledi. Enflasyonun yüzde 54'e ulaştığı Venezuela'da hükümet fiyat artışlarını sınırlandıracak düzenlemeler yapıyor.

Abone ol

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, fahiş fiyat uygulayan işletmelere ve dükkanlara karşı yürüttükleri kampanyada yüzü aşkın iş adamının gözaltına alındığını açıkladı.

Maduro elektrikli eşya ve diğer ihtiyaç maddelerinin fiyatlarındaki artıştan, burjuvazinin sorumlu olduğunu söyledi ve bu tür iş adamlarını "barbar, kapitalist parazitler" diye niteledi.

Venezuela devlet başkanı işletmelerin kârlarını yüzde 15 ila yüzde 30 arasında sınırlamayı hedefleyen bir yasa hazırlığı içinde olduklarını da ilan etti.

Yetkililer, bazı işletmelerin özellikle elektrikli aletler ve diğer bazı ürünlerde fiyatları bazen yüzde yüzün üzerinde artırdıklarını söylüyorlar.

İzdiham ve yağma

Bu hafta içinde askerler ve maliye müfettişleri 1.400 dükkanda habersiz denetimler yaptı, bir elektronik eşya firması ile bir pil fabrikasının yönetimine el koydu, bir kısım yağmacıyı gözaltına aldı.

Bazı firmalar "gönüllü" fiyat indirimlerine giderken, Caracas ve diğer önde gelen bazı şehirlerde elektronik eşya ve diğer bazı ürünlerin satış mağazaları önünde biriken kalabalıklar izdiham yarattı.

50 yaşındaki eski otobüs şöförü Maduro, kendisinden önceki devlet başkanı Chavez gibi yoksulların haklarını savunduğunu söylüyor.

Eylül ayında hükümet "ekonomiyi savunma" amaçlı bir kurum oluşturdu ve Maduro'nun ekonomik krizle mücadele adımlarını bu kurum hayata geçiriyor.

Sosyalist hükümetin muhalifleri ise ekonomik krizin arkasında izlenen ekonomi politikalarının ve döviz kısıtlamalarının bulunduğunu söylüyorlar.

Ama tuvalet kağıdından süte, herşeyin sıkıntısının baş gösterdiği ve fiyatların kontrolsüz bir şekilde tırmandığı ülkede, Maduro'nun aldığı önlemleri alkışlayanlar da çok.

Yüzde 54 ile Venezuela şu anda Amerika kıtasındaki en yüksek enflasyona sahip ülke konumunda.

Venezuela'da üç hafta sonra yapılacak yerel seçimlere Maduro yönetimi açısından bir tür referandum olarak bakılıyor.