BIST 10.046
DOLAR 32,38
EURO 34,60
ALTIN 2.387,19
HABER /  GÜNCEL  /  EĞİTİM

Veliler 2. el kitap istemiyor

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu'dan ders kitaplarıyla ilgili ilginç bir açıklama yaptı.

Abone ol

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, son 8 yılda 2 milyar TL'ye yakın harcama yapılan ücretsiz ders kitaplarının, “öğrencilerden geri toplanarak yeniden dağıtılması” uygulamasına geçilememesiyle ilgili olarak ilginç bir açıklama yaptı.

Kullanılmış ders kitaplarının veliler tarafından hijyenik bulunmadığını belirten Çubukçu, dayanıklı şekilde hazırlanacak kitapların okullarda kontrol ve muhafazası için altyapının yeterli olmadığını söyledi.

Bir milletvekilinin sorusunu yanıtlayan Çubukçu, şunları söyledi:

'Veliler 2. el istemiyor'

“Ücretsiz Ders Kitabı Projesi kapsamında dağıtılan ders kitaplarının geri toplanarak dağıtılması hususunda öğretim programlarında yapılan değişiklikler ve kitapların değişikliklere uyarlanması zorunluluğu, takım kitaplarında öğrenci çalışma kitaplarının bir yıllık kullanmayı gerektirmesi, kitapların okullarda kontrol ve muhafazası için altyapının yeterli olmaması sebebiyle uygulamaya geçilememektedir.

Kullanılmış kitapların velilerce hijyenik bulunmayıp çocuklarına kullanılmış bir kitabın verilmemesi isteği, yıpranan, kaybolan kitapların yerine yenileri verileceğinden öğrencilerin bir bölümüne yeni, bir bölümüne eski kitap verilmesinin pedagojik olmadığı tespit edilmiştir.

Özel sektörce hazırlanan kitaplardan bir kitabın satın alınması gerekliliği -rekabetin önlenmesi- öğrenci başına maliyetin düşük olması nedenleriyle, kitapların uzun vadede kullanılmasının maliyet bakımından verimli olmaması sebebiyle uygulamaya geçilmemektedir.”

Yardımcı kitap yasağı

Ayrıca, yardımcı ders kitaplarının yasaklandığını vurgulayan Çubukçu, şöyle devam etti: “Öğrencilere ayrıca mali külfet oluşturacak şekilde yardımcı ders kitapları önerilmesini genelgeyle yasaklamış durumdayız. Elbette ki bu yardımcı ders kitapları ve pahalı ders kitaplarına yönlendirme konularında, eğer bu konuda böyle olayları vaka olarak bize bildirirseniz, bu konuda bakanlık olarak aldığımız tutumun sonuna kadar arkasındayız ve devamını sağlayacağız.”
Milli Eğitim Bakanlığı, 2003'te başlayan ücretsiz kitap dağıtımı projesi kapsamında, özel sektöre düzenlenen ihaleler doğrultusunda kitap bastırıyor. 2003-2010 arasında ders kitapları için 1 milyar 908 milyon 735 bin 228 TL harcandı.