BIST 10.400
DOLAR 32,23
EURO 34,95
ALTIN 2.412,19
HABER /  ÇALIŞMA HAYATI

Vekil ebe-hemşirelere sendika yolu

Yozgat İdare Mahkemesi’nin verdiği kararla, vekil ebe ve hemşireler de sendika üyesi olabilecekler.

Abone ol

Türk-Sağlık Sendikası, Yozgat İl Sağlık Müdürlüğü’nde vekil ebe ve hemşire olarak görev yapan 33 sendika personeli için aidat kesintisi istemiyle il sağlık müdürlüğüne başvuruda bulundu. Başvuruyu değerlendiren müdürlük ise vekil ebe ve hemşirelerin sendika üyesi olamayacağını ileri sürerek, sendikanın istemini ret etti.

Bunun üzerine, sendika vekil ebe ve hemşire olarak görev yapanların işçi sayılmadığını, vekil ebe ve hemşirelerin asli kamu hizmeti gördükleri gerekçesiyle sendika üyesi olabilecekleri yeterlilikte olduklarını ifade ederek, konuyu Yozgat İdare Mahkemesi’ne taşıdı. Sendika ayrıca, sendikaya üye olunmasının engellenmesinin de Uluslararası Sözleşmelere aykırı olduğunu kaydetti.

Davayı görüşen yerel mahkeme kararında vekil olarak atananların memurlara tanınan sosyal haklardan yaralanacağının hüküm altına alındığı belirtti. Kararda, vekil ebe ve hemşire statüsünde istihdam edilen ve sendikanın 33 üyesinin kamu görevlisi olması nedeniyle üyelerden sendika aidatı kesintisi yapılmasının gerekliği vurgulandı.

Mahkemenin bu kararı ile vekil durumda bulunan ebe ve hemşeriler sendika üyesi olabilecekler.