BIST 10.046
DOLAR 32,28
EURO 34,67
ALTIN 2.411,67
HABER /  POLİTİKA  /  CHP

Ve Kılıçdaroğlu para kaynağını açıkladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel seçimlerde çantasındaki en büyük kozu olan 'Aile Sigortası'nın ayrıntılarını açıkladı.

Abone ol

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) genel seçimlerde çantasındaki en büyük kozu olan 'Aile Sigortası'nın ayrıntılarını açıkladı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun arasında başlayan 'kaynak nerede?' polemiğine neden olan Aile Sigortası projesine göre, Türkiye'deki yoksul 3 milyon aileye her ay 600 TL, çocuk sayısı 7'den fazla olan ailelere ise 1.254 TL yardım verilecek.

CHP lideri projenin kaynağına ilişkin ise yoksul ailelere dağıtılan 'makarna, kömür vs.' ye harcanan paraları gösterdi.

İşte tüm ayrıntılarıyla CHP'nin Aile Sigortası projesi...

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu , dün Aile Sigortası'nın ayrıntılarını açıklamak için partisinin ekonomi kurmayları Faik Öztrak, Sencer Ayata ve Umut Oran'la gazetecilerin karşısına çıktı. CHP'nin seçim meydanlarında ısrarla duracağı proje, "Aile Sigortasıyla Güçlü Sosyal Devlet'e doğru" başlıklı bir kitapta da toplandı. Ailenin gereksinimleri ve yoksulluğun esas alındığı Aile Sigortası, yoksulluk eşiğinin altında olan, aile üyeleri çalışmayan ya da ailede çalışan olmakla birlikte ailenin geliri yoksulluk eşiğinin altında kalan İşsizlik Sigortası'na prim ödememiş işsizler ile yaşlılar, engelliler ve çocuklara ödenecek.

Aile Sigortası modeline göre, en yoksul ailelerde ortalama yalık ödeme 600-700 lira olacak. Farklı yoksulluk düzeyleri ol, yaşam yeri farklılıkları, çocukları yaş ve eğitim durumları, ailenin sosyal desteklere erişimi ve gelirine göre aylık 125 ila 1254 TL arasında değişen tutarlarda ödenecek. Bu para her ay ailenin reisi olarak görülen kadınların 'banka hesabına' yatırılacak.

KİMLER AİLE SİGORTASI'NDAN YARARLANABİLECEK?

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı rakamlara göre, Türkiye'de yardım alması gereken 3 milyon yoksul aile var. Rakamlara göre bu ailelere yapılan yardımdan 5.5 milyon yetişkin, 6.5 milyon çocuk, 1.1 milyon yaşlı ve 600 bin engelli yurttaş yararlanacak.

Yardımların tek elden yürütülmesi için AS-KUR (Aile Sigortası Kurumu) oluşturulacak. Kurumun çalışma şekli de hakkaniyet sistemi üzerine kurulacak. En yoksul grupta yer alan ancak çocuğu bulunmayan iki yetişkinin alacağı aylık tutar 250 TL. Yoksulluk açağı yüzde 50 olarak belirlenen ve iki ebeveynden oluşan ailenin alabileceği tutar da 125 TL. Ancak yardım alacak aile en yoksul grupta yer alıyorsa iki ebeveynin dışında hanede 6 çocuk ve 1 yaşlı varsa ve çocuklardan biri de yüzde 70'in üzeride özürlü ise alınacak tutar 1.254 TL'ye kadar yükselecek.

KAYNAK NEREDE? SORUSUNA RAKAMLARLA YANIT

CHP'nin Aile Sigortası projesini hayata geçirmesi için 12.8 milyor TL kaynağa ihtiyacı var. Kılıçdaroğlu'na göre devlete bağlı '14 ayrı kurum' her yıl 4.1 milyar TL'lik makarna ve kömür yardımı yapıyor. Dolayısıyla getirmek istediği Aile Sigortası sisteminin bütçeye yaratacağı ekstra 8.7 milyar TL'ye ihtiyaç var. Bu paranın aktarılmasının yaratacağı ekonomik hareketlilik ve vergi yansımasından sonra net ihtiyaç ise 7.5 milyar lira olacak. Kılıçdaroğlu, "Aile sigortasına aktaracağız vergi düzeltilmeli net maliyet 7.5 milyar TL'dir. Bu tutarın kamu harcamalarının içindeki payı sadece yüzde 1.7. Yani devlet kamu harcamlarının yüzde 1.7'sini aile sigortasına kaynak ayırarak bütçeye aktaracaktır" dedi.

İŞE GİRENİN YARDIMI KESİLECEK

CHP'nin Aile Sigortası kapsamındaki bir ailenin geliri varsa, bu miktar 600 TL'den düşürülecek. Yoksa aile 600 TL ve eğitim gören her çocuğu da 100 TL ayrıca alacak.  Ayrıca kamu ve belediyeler, öncelikli olarak aile sigortası kapsamında yardım alan ailelerden işçi ve elaman alacak. Aile mensubu işe girdiğinde ailenin aldığı 600 TL yardım kesilecek.

1971'DE UYGULANMASI GEREKİRDİ

Kılıçdaroğlu, "Birçok ülkede bu aile sigortası var. Bizde de 1971 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun 102 sayılı sözleşmesi ile öngörülmüş olmasına rağmen bugüne kadar ki hükümetler ne yazık ki Aile Sigortası'nı uygulamaya sokmamış. 40 yıl sonra CHP Aile Sigortası'nı uygulamaya sokarak bireyine bu yardımı minnet olarak değil bir hak olarak verecektir" dedi.

İŞTE VİDEOSU