BIST 10.094
DOLAR 32,38
EURO 34,75
ALTIN 2.409,52
HABER /  GÜNCEL

Van'daki KCK davasında gerginlik!

KCK'lıların yargılandığı Van'daki davada yine gerginlik yaşandı.

Abone ol
Van'daki KCK davasının ilk duruşması yine gergin başladı. Van'ın BDP'li Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da aralarında bulunduğu sanıklar, reddi hakim talebinde bulundu. Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı mahkemede sanık avukatı Erden'in düşman ceza hukuku uygulanıyor sözleri, mahkeme heyetiyle gerginlik yaşanmasına neden oldu.

Van Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da arasında bulunduğu 13 sanıklı davanın ilk duruşmasının görülmesine devam edildi.
 
Van'da, terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik 7 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen operasyonun ardından ''Terör örgütüne üye olmak'' suçundan tutuklanan Van Belediye Başkanı Kaya ile BDP'li bazı ilçe belediye başkanları ve il yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 10'u tutuklu 13 kişinin yargılandığı davanın ikinci bugün görüldü.
 
Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşma öncesi adliye çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Davanın tutuklu sanıkları güvenlik çemberi arasında binaya getirildi.

"DÜŞMAN CEZA HUKUKU UYGULANIYOR" 
 
Van M Tipi Cezaevi spor salonunda hazırlanan salonda görülen duruşmanın ikinci oturumu gergin başladı. Sanık avukatlarından Müjde Tozbey Erden, iddianameyle ilgili söz alarak, iddia makamının ''düşman ceza hukukunu uyguladığını'' söyledi. 
 
Bu iddia üzerine konuşan duruşma savcısı Recep Bakırcı, ''2 günden bu yana iddia makamının niyeti tartışılıyor. Bunu anlayamadım. 2-3 yıldır burada duruşmalara çıkıyorum. Derdim ortamı germek değil. Gerçek bir yargılamanın yapılabilmesi için delillerin tartışılması gerekiyor. Sanıkların yararına olan da budur. Birbirimizi hedef gösterme, düşman ilan etme yoluna gitmeyelim. Deliller üzerinden tartışalım'' diye konuştu.
 
Bunun üzerine mahkeme salonunda kısa süreli gerginlik yaşandı. Müvekkilleri ile görüşmek istediklerini belirten avukatlar, görüşmenin ardından salonu terk etti. 15 dakika sonra salona giren avukatlar, savcının müdahalesi halinde duruşmayı terk edeceklerini söyleyerek, iddianame üzerindeki beyanlarını sunmaya devam etti. 
 
Savunma yaptığı sırada duruşma salonuna giren iki güvercinin uçtuğunu gören sanık avukatlarından Vedat Aydın, ''Barış güvercinlerimiz uçuyor. İnşallah barışa vesile olurlar'' dedi.
 
Avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti duruşmaya 1,5 saat ara verdi. 
 
REDDİHAKİM TALEBİ 
 
Sanık avukatlarından Meral Danış Beştaş da delillerin okunmasını talep etmediklerini belirterek müvekkillerinin mahkeme heyetini reddettiğini, bu nedenle reddihakim talebinde bulunduklarını açıkladı.
 
Duruşma savcısının reddihakim talebinin reddine ilişkin mütalaa vermesinin ardından mahkeme heyeti de itiraz yolu açık olmak üzere talebin reddine karar verdi.
 
Mahkeme heyetinin ret kararı vermesinin ardından avukatlar müvekkilleri ile görüşmek istediklerini belirterek kısa bir ara talep etti. 
 
Aranın ardından açıklama yapan avukat Murat Timur, ''Reddihakim talebimiz olmuştu. Bu reddedildi. Ancak itiraz hakkımız var. Bu durumu değerlendirmek istiyoruz. Bu nedenle meslektaşlarımızla birlikte duruşmayı terk ediyoruz'' diye konuştu.
 
Bunun üzerine mahkeme başkanı Kerem Küçük, avukatlarla görüşerek duruşmaya yarına kadar ara verdi.