BIST 10.320
DOLAR 32,22
EURO 35,13
ALTIN 2.468,27
HABER /  GÜNCEL

Van'da enkaz altında en az 10 ölü

Van'da 5,6 büyüklüğündeki depremle yıkılan otellerin işletilmemesi gerektiğini savunan protestocu grubu polis biber gazıyla dağıttı. Enkazdan en az 27 kişi sağ kurtarıldı.

Abone ol

Van'da dün akşam meydana gelen Richter ölçeğine göre 5,6 büyüklüğündeki deprem ardından kurtarma ekipleri enkaz altındakilere ulaşma gayretlerini sürdürüyor.

Aralarında altı katlı bir otelin de bulunduğu yıkılan binalardan en az 10 kişinin cesedi çıkarılırken, sağ olarak kurtarılanların sayısı ise en az 27 olarak açıklandı.

Ölenler arasında üç haftadan az bir süre önce bölgeyi vuran diğer depremde yardım için Türkiye'ye gelmiş olan Japon bir insani yardım görevlisi de var.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van merkezde 25 binanın çöktüğünü; bu binalardan 22'sinin boş bina, 2'sinin otel, birinin de konut olarak kullanılan bina olduğunu açıkladı.

Atalay depremde bir okul ve bazı kerpiç evlerin de de yıkıldığını söyledi.

Depremin merkez üssünün Van'ın 16 km güneyindeki Edremit ilçesi yakınlarında olduğu belirtildi, fakat Edremit'ten bir yıkım haberi gelmedi.

Gün içerisinde Van'ın merkezinde yıkılan iki otelin yakınlarında, binaların ilk depremde hasar görmesine karşın yetkililerin önlem almadığını söyleyen öfkeli bir grup, protesto gösterisi düzenledi.

Polis protestoculara karşı biber gazı kullandı.

23 Ekim'de bölgeyi vuran 7,2 büyüklüğündeki depremin ardından Bayram Otel'in asansörünün hasar gördüğü ve binada çatlakların oluştuğu söyleniyor.

Dün 5,2 büyüklüğündeki depremde çöken Bayram Otel'in enkazı altında tam olarak kaç kişinin mahsur kaldığı hakkında muhtelif rakamlar var.

Van'da Bayram Otel'in yanısıra Aslan Otel de yerle bir oldu.

Van'a giden Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, çöken iki otelin ilk depremde gördükleri hasara rağmen kapatılmadan işletilmeye devam etmesinden dolayı yetkililerden hesap vermelerini istedi.

Baydemir, "23 Ekim tarihinde yaşanan depremdi, büyük bir afetti. Ama bugün yaşadığımız bir afetten, bir depremden ziyade bir cinayettir.'' dedi.

Yıkılan otellerin enkazı yakınında protesto gösterisi düzenleyen grup, polis tarafından dağıtılmadan önce, Van Valisi Münir Karaloğlu'nun istifası için sloganlar attı.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, otellerin işletilmeye devam etmesinde yetkililerin bir suçu olup olmadığının henüz kesinleşmediğini belirterek, soruşturmanın neticesini beklemeleri için halktan sabırlı olmalarını istedi.

Enkaz altında haber alınamayanlar arasında Doğan haber ajansının iki muhabiri de bulunuyor.

23 Ekim'de Van ve çevresini vuran 7,2 büyüklüğündeki depremde 500'den fazla kişi hayatını kaybetmişti.

Depremin ardından bölgede çok sayıda kişi soğuk hava koşullarında çadırlarda yaşıyor.

Deprem bölgesinde yarın karla karışık yağmur, cumartesi günü ise kar bekleniyor. Pazar günü ise sıcaklık eksi 7'ye kadar düşecek.