BIST 9.645
DOLAR 32,56
EURO 34,91
ALTIN 2.432,98
HABER /  DÜNYA

Uzmanlar uzun yaşamanın sırrını buldu: Evlilik

Psikolog Tülay Kök, evliliğin sürekli mutlu yaşamak anlamına gelmediğini, ancak daha mutlu ve uzun yaşamak için mutlaka evlenilmesi gerektiğ...

Abone ol

Psikolog Tülay Kök, evliliğin sürekli mutlu yaşamak anlamına gelmediğini, ancak daha mutlu ve uzun yaşamak için mutlaka evlenilmesi gerektiğini söyledi.
Kök, yaptığı açıklamada, Sokrates’in "Ne olursa olsun evlenin. İyi bir kadınla evlenirseniz çok mutlu olursunuz. Kötü bir kadınla evlenirseniz o zaman bir filozof olursunuz ki o da iyi bir şeydir" dediğini anımsatarak, "Evet evlilik sürekli mutlu yaşamak anlamına gelmese de daha mutlu ve uzun yaşamaktır. Son yıllarda aksi gündeme gelse de insanoğlunun ruhu için son derece uygun bir kurumdur. Sizi hapseden parmaklık değil, sınırlarınızı koruyan güvenliğinizi sağlayan bir çittir" dedi.
Eşinizin sizin için doğru insan olmadığı, yanlış insanla doğru ilişki sürdürülemeyeceği düşüncesinde olan birçok çiftin bulunduğuna dikkat çeken Kök, şunları kaydetti:
"Ancak unutmayın ki o koşullar altında ve o zamanda o zamanki aklınızla o kişinin en iyisi olduğunu düşünerek karar verdiniz, ya da en azından o kişide sizi çeken bir şeyler vardı ki evlilik gibi bir karar aldınız. Görücü usulü ve aile baskısıyla yapılan evlilikleri hariç tutuyorum. Şimdi bir düşünün, işte o ilk zamanlarda sizi çeken, evlilik gibi önemli bir kararı almanıza neden olan özellikleri neydi eşinizin? Sadece o ilk günleri şimdi düşünün. Arkanıza yaslanın, rahat oturun, hemen şimdi gözlerinizi kapatın ve sadece on dakikanızı bu işe ayırın."
Psikolog Kök, evlilikte hep akılda tutulması gereken altın kurallar olduğunu vurgulayarak, bunları şöyle sıraladı:
"İyi evlilik çatışma olmaması değil çatışmaların doğru halledilmesi demektir. Çatışmaların çözümlenmesindeki en önemli nokta haklılığımız konusundaki ısrarcılığımızdan vazgeçmektir. Önemli olan haklı olmak değil mutlu olmaktır. Evlilik de taraflar ortak çıkarlar için bir aradadır. Eşiniz düşmanınız değildir. ’Üç keredir senin dediğin oluyor, beş keredir hep senin haklılığını kabul ediyorum’ diye olayların çetelesini tutmak, inat etmek anlamsızdır. Sürekli olarak ’aynı tarafta’ olduğunuzu kendinize hatırlatın. O sizin eşiniz ve çıkarlarınız ortak. İyi bir evlilik için çaba göstermek, adım atmak gerekir. Attığınız adımları, taviz vermek, fedakarlık onun için saçınızı süpürge etmek gibi görmeyin. Güçlü olduğunuzu ispat etmeye çalışmayın. Kişilik savaşına girmeyin. Haklı olduğunuzu onun da kabul etmesini beklemeyin. Her ne yapıyorsanız kendiniz için yapıyorsunuz. Mutlu evlilik mutlu bireylerde oluşur. Öyleyse inat uğruna eşinizi mutsuz etmeyin. Eşiniz mutsuz ise evliliğinizin mutlu evlilik olması zordur. Sağlıklı bir ilişki ruhsal açıdan sağlıklı bireylerden oluşur. Psikolojik sağlığınıza özen gösterin. İyi evlilikler kendiliğinden değildir. İyi ilişki eşinize yaptığınız küçük ama sürekli yatırımlarla gerçekleşir. -Yatırım derken duygusal yatırımlardan bahsediyoruz.- Güzel evlilikler süreç içinde yapılan güzel tercihler sonucu oluşur. Eşinizin size nasıl davranmasını istiyorsanız siz de ona öyle davranın. Kendi duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarınızı ihmal etmeyin. Gerekirse bir psikologdan yardım alın. Eşinize değer verin. Küçük şeyler zaman içinde büyük fark yaratır. Birlikte zaman geçirin. Nitelikli zaman geçirmek şart değildir. Önemli olan bir arada olmaktır. Sevdiği insanın övgüsünü almak herkesin performansını arttırır. Eleştiri ise her zaman öfke yaratır. Eşinizi bağışlayın. Geçmişin sayfaları yeniden yazılamaz. Yaptığınız yanlışlar için kendinizi de bağışlayın. Bağışlamak kabullenmek ya da aynı fikirde olmak değildir. Sadece geçmişin etkisinde kurtulmak demektir. Durum ne olursa olsun eşinizin tarafını tutun. Evlilikle ilgili sorunlarınızı yakınlarınızla paylaşmayın. Onlar sizi çok sevdikleri için tarafsız kalamayabilir ve farkına varmadan yangına körükle gidebilirler. Anne, teyze, kardeş gibi sorunlarınızı paylaşacağınız son kişiler olmalıdır. Evliliği iyi giden objektif olacağına güvendiğiniz bir arkadaş ya da en iyisi profesyonel yardım işinizi görecektir."