BIST 9.916
DOLAR 32,46
EURO 34,70
ALTIN 2.435,60
HABER /  GÜNCEL

Uzay üssü değil, tren garı!

Demiryollarına yapılan yatırımlar her geçen gün artıyor. O yatırımlar arasında öne çıkan biri ise Türkiye'nin ilk 5 yıldızlı garı olacak.

Abone ol

Ankara'ya inşa edilecek ‘uzay üssü' görünümlü 5 yıldızlı hızlı tren garı ihalesiyle ilgili çalışmalar tamamlandı.

Havalimanı işletmecileri, Ankara'da inşa edilecek hızlı tren istasyonu için açılacak ihaleye odaklandı. Proje, yap-işlet-devret (YİD) modeliyle inşa edilecek. 150 milyon dolara mal olacağı hesaplanan proje kapsamında yatırımcılara, yıllık bazda yolcu garantisi verilecek. Devlet, yolcu sayısının garantinin altında kalması durumunda yükleniciye belli bir ücret ödeyecek.

TCDD, hızlı tren hattı çalışmaları devam eden İstanbul, Konya ve Sivas'tan on binlerce yolcuyu ağırlayacak olan Ankara'ya inşa edilecek ‘uzay üssü' görünümlü 5 yıldızlı hızlı tren garı ihalesiyle ilgili çalışmaları tamamladı. Habertürk'ün aldığı bilgiye göre ihaleyle ilgili şartname, büyük ölçüde tamamlandı. Şartnamenin, bayram sonrasında toplanacak TCDD Yönetim Kurulu'nda ele alınması ve sonuçlandırılması planlanıyor.

YOLCU GARANTİ

Projenin, 150 milyon dolara mal olacağı hesaplanıyor. Türkiye'nin ilk hızlı tren garı, havalimanları gibi YİD modeliyle ihale edilecek. İhalede, işletme ve yapımda en az süreyi veren firma ipi göğüsleyecek. Proje kapsamında yatırımcılara, yolcu garantisi verilecek. Yolcu, garantinin altında kalması durumunda devlet yükleniciye, taahhüt edilenin altında kalan her bir yolcu için fark ödemesi yapacak. Yolcunun, garantinin üzerine çıkması halinde, işletmeci firma ile TCDD, yolcu fazlasından sağlanan geliri bölüşecek.

HAVALİMANI İŞLETMECİLERİ SIRADA

TCDD, yeni yıla girilmeden proje için ihaleye çıkmayı planlıyor. TCDD yetkililerinden alınan bilgiye göre yerli ve yabancı yatırımcılar ihaleyi dört gözle bekliyor. İhaleyle özellikle Türkiye'de havalimanı inşa edip işleten şirketler çok yakından ilgileniyor. Türkiye'de havalimanı yapım ve işletmeciliğinde TAV, IC Holding, Çelebi önde gelen şirketler arasında yer alıyor.

METROYLA BAĞLANACAK

Hızlı Tren İstasyonu, Ankara'da Keçiören Metrosu'na yürüyen bantlarla da Tandoğan’a bağlanacak. Böylece istasyonu kullanan yolcuların, Ankara'nın ilçelerine metro ile rahatça ulaşımı sağlanacak.