BIST 10.104
DOLAR 32,38
EURO 34,72
ALTIN 2.401,80
HABER /  DÜNYA

Uyuşturucuya karşı ABD'den tam destek

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ülkesinin Meksika hükümetinin uyuşturucu kartellerine karşı yürütüğü savaşı desteklediğini belirtti

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Meksika ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Meksika Devlet Başkanı Felipe Calderon'un, "Bir siyasi yöneticinin yapması gerekeni yaptığını" söyleyerek, "Bu yüzden de ABD Başkanı Barack Obama, ben ve bütün Beyaz Saray yönetimi, Calderon'u destekliyoruz" dedi. Clinton, "ancak şiddetli bir mücadelenin uyuşturucu kaçakçılarının hakkından gelebileceğini" kaydetti.

Meksika'nın başkenti Meksiko'nun 370 kilometre kuzeybatısında yer alan Guanajuato kentinde mevkidaşı Patricia Espinosa'yla görüşen Clinton'ın, ülkenin başkentine geçip Başkan Calderon'la da görüşmesi bekleniyor.

Meksika ile ABD arasındaki 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki sınırı kontrol altına almaya yönelik altyapıyı geliştirme konusunun yanısıra, Clinton'ın Meksika'daki temaslarının ana gündem maddesinin uyuşturucu kaçakçılığıyla ve örgütlü suçla mücadele olduğu bildirildi.

Clinton'ın Meksika ziyaretinden önce, ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Philip Crowley yaptığı açıklamada, "Meksika'yı vuran şiddet sarmalının ABD'nin ulusal güvenliği için de bir tehdit oluşturduğunu" söylemişti.

Wikileaks tarafından kamuoyuna açıklanan 2008 tarihli diplomatik telgraflar, FBI ve diğer ABD güvenlik kurumlarının uluslararası terör örgütlerinin, Meksika-ABD sınırındaki gevşeklilerden yararlanıp ABD topraklarına karşı saldırı düzenlemelerinden endişe duyduklarını ortaya koymuştu. Resmi rakamlara göre yarım milyon kaçak göçmen ABD'ye gizli giriş yapmak üzere, Meksika'ya giriyor. Ayrıca, Meksika uyuşturucu kartellerinin başlıca yasadışı uyuşturucu ve silah pazarının ABD olduğu belirtiliyor.

Meksika'nın kuzeyindeki Ciudad Juarez bölgesinde, geçen yıl uyuşturucuyla bağlantılı şiddet olaylarında 3 bin 111 kişi öldürüldü. ABD'nin Teksas eyaleti sınırındaki Ciudad Juarez'de, ''Juarez'' ile ''Sinaloa'' kartelleri arasında çatışma 2008'de başladı. Aynı yıl can kaybı sayısı 1587 iken, 2009'da bu rakam 2 bin 643 kişiye yükseldi.

Meksika'da, Devlet Başkanı Felipe Calderon'un Aralık 2006'da iktidara geldikten sonra uyuşturucu kartellerine karşı başlattığı savaşta da bugüne kadar 30 binden fazla insan öldü.