BIST 9.463
DOLAR 32,60
EURO 34,81
ALTIN 2.495,92
DÜNYA

Uygur Türkleri halk ozanı Abdurrehim Heyit'in videosu çıktı

Çin devlet medyası, Uygur Türklerinin tanınan halk ozanı Abdurrehim Heyit'in Çin'de bir hapishanede hayatını kaybettiği iddialarına karşı çıkarak Heyit'in hayatta olduğunu öne süren bir video yayımladı.

10 Şubat tarihli videoda, Heyit olduğunu belirten bir kişinin hayatta olduğunu, "ulusal yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturma sürecinde olduğu ve kötü muameleye maruz kalmadığını" söylediği duyuluyor.

Video, Çin'in devlet radyosu CRI'nın Türkçe dil servisi tarafından yayımlandı. Videoda Abdurrehim Heyit  "Adım Abdurrehim Heyit. Bu gün 10 Şubat 2019. Ulusal yasaları ihlal ettiğim iddiasıyla soruşturma sürecindeyim. Şuan sağlığım iyi. Hiç bir şekilde kötü muameleye maruz kalmadım." açıklamsını yapıyor.

Çin iddiaları reddetti

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ise konuyla ilgili internet sitesinden yaptığı açıklamada, "Türkiye Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ilgili açıklamaları tamamen gerçek dışıdır. Çin tarafı buna şiddetle karşı çıkmaktadır" ifadelerini kullandı.

'Dutar'ın Kralı' olarak anılan Abdurrehim Heyit'in iki şarkısı nedeniyle 8 yıl hapis cezasına çarptırıldığı, 2017 yılından bu yana Çin'de hapis yattığı ve toplama kampında olduğu belirtiliyordu.

Sitene Ekle
Etiketler