BIST 10.177
DOLAR 32,38
EURO 34,79
ALTIN 2.406,29
HABER /  GÜNCEL

Usulsüzlük iddiasına TCDD'den jet cevap

Yüksek Hızlı Tren'in alt yapı çalışmalarında usulsüzlük yapıldığı iddiaları yalanlandı.

Abone ol
Yüksek Hızlı Tren'in alt yapı çalışmalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarına TCDD'den cevap geçikmedi. Açıklamada, ödemelerin komisyon raporlarına göre yapıldığı belirtilirken, güzergahtan çıkan malzeme evsafının uygun olmadığı Teknik Raporla belirlendiği kaydedildi. 

TCDD Genel Müdürlüğü'nden usulsüzlük iddialarına jet cevap! Birgün gazetesinin Yüksek Hızlı Tren'in alt yapı çalışmalarında usulsüzlük yapıldığı iddialarına cevap veren TCDD Genel Müdürlüğü, bu konudaki denetimlerin sürdüğü ve ödemelerin ise Komisyon raporlarına göre yapıldığı kaydedildi. Haberin hiçbir şekilde gerçeği yansıtmadığı belirtilirken açıklamada şunlar kaydedildi:

"2006 yılında Eskişehir-İnönü arası YHT projesinin ihalesi yapılmış, projede güzergâh kazısından çıkacak malzemenin (toprağın) dolgu malzemesi olarak kullanılması önerilmiştir. Ancak güzergâhtan çıkan malzeme evsafının uygun olmadığı Teknik Raporla belirlendiğinden kullanılamamıştır. 
 
Dolguda kullanılabilecek ariyet ocağı belirlenip Bayındırlık Birim Fiyatları esas alınarak nakliye dâhil metreküp fiyatı komisyon raporu doğrultusunda belirlenmiş, ödemeler Komisyon raporuna uygun yapılmıştır.
 
 Ancak Sayıştay, raporunda farklı bir hat olan Ankara-Konya güzergâhındaki yapılan dolguda kullanılan ariyet ocağı birim bedelinin esas alınması hususunda görüş belirtmiştir. Sayıştay Ankara-Konya arasındaki dolgu için kullanılan ariyet ocağı ile Eskişehir-İnönü güzergâhında kullanılan ariyet ocağının coğrafi şartlarını ve nakliye uzaklığını dikkate almamıştır.
 
Bununla birlikte Konu teftiş kurulu başkanlığımız tarafından incelenmiş ve teftiş kurulu raporu doğrultusunda ariyet ocağı nakli olarak firmaya ödenen 4.314.881 TL’nin yükleniciden tahsil edilmesi gerektiği görüşüne varılmıştır.
 
Konu SAYIŞTAY’a bildirilmiş olup gerekli işlemler yapılmaktadır.
 
2011 yılı Sayıştay raporunda yer alan ve bütün süreçleri TCDD ve Sayıştay’ca bilinen, bütün süreçleri resmi kayıt altında olan, bir konunun güncelleştirilerek  “bir yolsuzluk olayı” olarak yansıtılması kabul edilebilir değildir."
 
Herhangi bir usulsüzlük söz konusu olmayıp, yapılan iş ve işlemler ile denetim süreçleri yasal çerçevede gerçekleşmiştir.
 
Basın Kanunu’nun ilgili maddesine göre haberinizin düzeltilmesini bekleriz.
 
Saygılarımızla…