BIST 10.644
DOLAR 32,20
EURO 35,01
ALTIN 2.500,70
HABER /  DÜNYA

Uruguay'dan şaşırtan esrar kararı

Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu, Urugay'ın marihuana bitkisinin yetiştirilmesini ve satışını serbest bırakmasından endişeli.

Abone ol

Uluslararası Narkotik Kontrol Kurulu (INCB), Urugay'da marihuana bitkisinin yetiştirilmesi ve satışının serbest bırakmasını endişeyle karşıladığını açıkladı.

Kurulun internet sitesinden yapılan açıklamada, Uruguay Senatosu'nun marihuana bitkisinin yetiştirilmesini, dağıtımını ve tüketimini serbest bırakmasının uluslararası anlaşmalara aykırı olduğu belirtildi.

INCB Başkanı Raymond Yans'ın konuyla ilgili açıklamasında şunları kaydetti:

"Uluslararası hukuku uygulamakla yükümlü yasama organının ve uluslararası işbirliğinin aktif bir parçası olan Uruguay hükümetinin, bu kuralları bilerek çiğnemesi şaşırtıcıdır. 1961 tarihli Uyuşturucu Maddelere Dair Tek Sözleşme'nin esas amacı insanların sağlığını ve refahını koruma altına almaktır. Anlaşmaya taraf olan devletler de marihuana bitkisini ancak tıbbi ve bilimsel amaçlarla kullanabilir."

Başkan Yans, Uruguay Senatosu'nun kararının marihuana bitkisinin sağlığa olumsuz etkilerini göz ardı ederek gençliği korumak bir yana, marihuana kullanım yaşını daha da düşürebileceğine dikkati çekti.

INCB açıklamasında, mariuhana bitkisinin sadece bağımlılık yaratmakla kalmadığı, aynı zamanda beyin fonksiyonlarına kalıcı hasarlar verebilmekte olduğu ifade edilerek, "Marihuana insanların IQ potansiyelini, iş hayatı performansını ve araç sürüş performansını olumsuz etkilemektedir. Marihuana kullanmak, tütün kullanmaktan daha büyük kanserojen etkiye sahiptir" denildi.

HER AY EN FAZLA 40 GRAM ESRAR ALINABİLECEK

Latin Amerika ülkesi Uruguay'da, hükümetin sunduğu yasa tasarısına iki hafta önce Temsilciler Meclisi onay vermişti. Tasarının Senato tarafından da onaylanmasıyla Uruguay bir ilke imza attı. Böylece ülkede esrar, devlet tarafından onaylanan eczanelerden satın alınabilecek. Ancak esrar satın almak isteyenlerin 18 yaşın üzerinde ve aylık esrar alımlarının izlenmesini sağlayan bir veri tabanına kayıtlı olması gerekiyor. 

Belirlenen eczanelerden her ay en fazla 40 gram esrar alınabilecek. Uruguaylılar her yıl evlerinde 6 kök hint keneviri (480 gram) de yetiştirebilecek.